Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA U ŠOKU

Prvo političko ubojstvo još od vremena Hitlera

Pogreb
Foto: Reuters/Pixsell
19.06.2019.
u 20:30

Lübcke je smatrao da imigrantima, kad su već pozvani u njemačku, treba pružiti pomoć

Njemačko društvo šokirano je i zgroženo rezultatima istrage o ubojstvu Waltera Lübckea, lokalnog političara i lidera CDU u okrugu Kassel u središnjoj Njemačkoj.

Pokazalo se, naime, kako je Lübckea zbog njegovih političkih stavova, prvenstveno zbog njegovih stavova o imigrantima, ubio ekstremni desničar, što je prvo takvo politički motivirano ubojstvo dužnosnika u toj zemlji još od vremena nacizma.

Ustrijeljen na terasi

Lübcke je, naime, pronađen kako leži na terasi svoga doma u mjestu Istha, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Frankfurta, s ranom od metka na glavi. Prevezen je hitno u bolnicu, no proglašen je mrtvim dva sata kasnije, a obdukcija je pokazala da mu je metak ispaljen iz neposredne blizine u glavu. Bilo je očito da se napadač neprimjetno uvukao u Lübckeovu kuću, pronašao ga na terasi i smaknuo.

Lübcke, inače predsjednik lokalnog ogranka stranke, već je neko vrijeme primao prijetnje smrću. Iako je njemačka javnost više ili manje suglasna da je poziv Angele Merkel imigrantima da dođu u Njemačku bio pogrešan potez, Lübcke je smatrao kako je moralno tim ljudima, kada su već pozvani u državu, pomoći na sve razumne načine. Upravo zbog toga je Lübcke, inače vrlo omiljen političar u svojoj sredini, bio česta meta verbalnih napada na društvenim mrežama i internetskim stranicama koje zastupaju radikalnu i ekstremnu desnicu u Njemačkoj.

Nekoliko dana nakon ubojstva 65-godišnjeg političara na trajektu u istočnoj Freziji uhićen je muškarac za kojeg se posumnjalo da bi mogao biti povezan s ubojstvom, no uskoro je pušten na slobodu.

Poznati neonacist

Ipak, policija je nastavila s potragom pa je uhićen četrdesetčetverogodišnji Sebastian Ernst za kojeg je nedvosmisleno utvrđeno da je upravo on upao u Lübckeovu kuću i ispalio mu metak u glavu. Dokazi se temelje na DNK analizi tragova koji su ostali na poprištu događaja.

Ernst je ekstremni desničar, simpatizer neonacističkog NDP-a, a još 1993. osuđen je zbog podmetanja požara u jednom domu za azilante.

Prema tvrdnjama državnog odvjetnika, za sada još nema nikakve potvrde da je Ernst imao sudionika u ubojstvu ili da pripada nekoj terorističkoj organizaciji.

U posljednjih nekoliko godina broj napada na političare koji zagovaraju pomoć imigrantima u Njemačkoj je narastao. Tako je neovisnu političarku Henriette Ricker 2015. napadač ubo nožem u vrat, a Andreas Holsten izboden je nožem, no oboje su preživjeli napade. Lübcke nije bio te sreće.

Angela Merkel trese se pored ukrajinskog predsjednika

Ključne riječi

Komentara 30

BF
bf2
20:42 19.06.2019.

konstatacija da je ovo prvo političko ubojstvo u Njemačkoj još od "doba hitlera",dakle druge polovice 1940.-ih je posve netočna. Frakcija Crvene Armije, ljevičarska teroristička organizacija koja je djelovala u Njemačkoj između 1970. i 1995. je odgovorna za najmanje 34 političkii motivirana ubojstva, te gotovo 300 bombaških napada

Avatar MK2
MK2
23:02 19.06.2019.

Bernard Karakaš laže, a RAF atentati nisu bili "politički"?

Avatar Observer
Observer
21:16 19.06.2019.

Zar politicari nisu izabrani da postuju volju naroda a ne da prkose vlastitim biracima ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije