Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladin plan

Prvo će uzeti iz drugog stupa, a onda uvode tri nova poreza

slavko linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2014.
u 08:00

Od tri nova poreza u proračun bi sjelo 2,3 milijarde kuna, najviše iz nekretnina

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će do kraja mandata ova vlada uvesti tri nova poreza koji će se početi primjenjivati od 2016. godine. To su porez na štednju, nekretnine i kapitalnu dobit.

Porez na sreću

Slavodobitna izjava prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić da su našli rješenje za smanjenje deficita koje neće uključivati nove poreze držala je vodu puna tri dana, a kako sada stvari stoje, prije nego što dovrši svoj prvi rebalans, Milanovićeva vlada počet će pripremati i drugi jer podaci koje je iznio ministar financija, kao i stanje u zemlji, vode zaključku da predloženo neće izdržati ni dva mjeseca, a kamoli dvije godine.

Vladin spasonosni plan za dvogodišnje razdoblje svodi se na povlačenje sredstava iz drugog mirovinskog stupa, povlačenje dobiti iz javnih poduzeća te povećanje drugih javnih davanja. Ove godine porezni bi prihodi porasli 4,7 milijardi kuna, iduće 3,85 milijardi, a 2016. godine 3,95 milijardi kuna i s tim će brojkama Linić ići pred Europsku komisiju.

Ministar nije pred javnost izašao s planom trogodišnjeg nego ovogodišnjeg plana smanjenja rashoda, teških 3,6 milijardi kuna. Uzet će na materijalnim troškovima, subvencijama, investicijama, zdravstvu i manjim dijelom na plaćama. Novi porezi na štednju, nekretnine i kapitalnu dobit 2016. godine u proračun bi donijeli nove 2,3 milijarde kuna.

– Radi se o našim projekcijama, dakle tek kada budemo donosili zakone o uvođenju tih poreza znat ćemo koliko će iznositi neoporezivi dio i kolika će biti porezna stopa – neprecizan je bio u odgovoru ministar financija. Novinarima je još poručio da te kalkulacije “nije radio napamet”. Mijenja se i porez na dobitke od igara na sreću jer će se oporezivati svaki pa i najmanji dobitak. Od uvođenja poreza na nekretnine Linić očekuje godišnji efekt na proračun od 1,5 milijardi kuna iako bi to bio prihod lokalnih jedinica. – Toliki će biti dobitak za proračun jer će se tim novcem financirati rad županijskih bolnica i tako smanjiti ukupni deficit zdravstvenog sustava – objasnio je Linić. Ove godine iz drugog u prvi stup prebacit će se novac osiguranika s beneficiranim radnim stažem, ali to će vrijediti samo za policajce, vojnike i vatrogasce. Svi ostali koji imaju beneficirani radni staž na red će doći 2015. – Kako je važećim zakonima i predviđeno da će mirovine “beneficiranih” biti isplaćivane iz prvog stupa jer vrlo kratko vrijeme uplaćuju u drugi stup, svrha njihove štednje ne postoji. To je trajna mjera. Tim propisom iz 2009. bilo je predviđeno da će mirovinski fondovi vratiti predujmove u prvi stup, ali mi nećemo čekati njihovo umirovljenje, nego to činimo trenutačno – rekao je Linić.

Porezno – donji dom

Najava novih poreza, čija bi se primjena poklopila sa smjenom vlasti nakon redovnih parlamentarnih izbora, vjerojatno će utjecati i na njihov ishod. Ova vlada će se tako naći u situaciji da u zadnjoj godini mandata izađe pred birače s nekoliko nepopularnih poreza koji je mogu stajati drugog mandata. HDZ i oporba to će sigurno iskoristiti kao adut za preuzimanje vlasti, ali s obzirom na stanje u zemlji, malo je vjerojatno da bi ih povukli jer bi za nekoliko mjeseci morali i sami predlagati slična rješenja.

Uvođenje poreza na nekretnine pred kraj mandata velika je politička hrabrost, ali to neće odrediti ishod izbora

Dragan Bagić, sociolog

– Percepcija javnosti kad se neki zakon donosi može biti negativnija nego kad počne primjena zakona i s te strane moglo bi se reći da je donošenje nepopularnih zakona velika politička hrabrost, što će opozicija sigurno iskoristiti. Milanovićeva vlada može na to odgovoriti pozivanjem na dosljednost jer interese države i ekonomske politike stavlja iznad stranačkih interesa. Bio bi to pozitivan pomak u hrvatskoj politici. Ne vjerujem da će zakon o oporezivanju nekretnina i štednje odrediti ishod izbora. Birači će Vladu kazniti ako ne bude gospodarskog rasta i ako ne dođe do konsolidacije javnih financija – mišljenje je sociologa Dragana Bagića sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Na novinarsku opasku da je uvođenje novih poreza nakon isteka mandata ove vlade zapravo podvaljivanje nekoj budućoj vladi Linić je rekao da su “svi protiv novih poreza, ali bez njih ne možemo povećati prihode”. – Porez na nekretnine nije podvaljivanje budućoj vladi. Bitan je kontinuitet, a prema nalazima Europske komisije, Hrvatska je po poreznom opterećenju u donjem domu, među zemljama s najmanjim poreznim opterećenjima – rekao je Linić.

>> Linić: Porez će plaćati svi, pa i sportska društva i crkvene zajednice

>> Sindikati: Vlada je konačno rekla 'Car je gol'

Komentara 93

Avatar rondo
rondo
08:18 31.01.2014.

HDZ-ov porez su zvali haračem, a šta je onda ovo? Zulum?

KO
komentatorv2
08:23 31.01.2014.

Hahahah, novi porezi, kak tipicno za ovu bandu uhljeba i nesposobnjakovica :D

MA
marcellus
08:24 31.01.2014.

Radi se o pljački

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije