Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prvi 'uniseks' zahodi izazvali polemike: To je 'simbolička kastracija' muškog roda

Osim toga, iskustva iz inozemstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.
24. siječnja 2020. u 13:14 4 komentara 567 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

Pojavu prvih "uniseks" toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu je pažnju izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

DESNICA OGORČENA U slovenske škole uvodi se učenje srpskoga jezika

Dio javnosti  to doživljava kao "ljevičarsku" provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sustav, a drugi dio kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenski mediji.

"Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osjećaju ugroženima jer ih se napada zbog različitosti. Živimo u 21. stoljeću i želimo da se takve osobe osjećaju sigurnima, to je najmanje što  možemo učiniti", rekla je za portal Siol.net dekanica tog fakulteta Monika Kalin Golob.

"Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osjećaju udobno i ovo je korak naprijed u tom smjeru", kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorica Instituta za proučavanje jednakosti spolova.

ČAK 10 POSTO Rekordan broj LGBT likova na američkoj televiziji

Sasvim drugo mišljenje o uniseks zahodima iznose konzervativni portali i udruge.

Tako se urednici portala "Domovina" pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna "simbolička kastracija" muškog roda te znak imitacije pomodnih  trendova u inozemstvu.

Osim toga, iskustva iz inozemstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.

"No, ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruga i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života cijelomu društvu i želi utišati svakoga tko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi", navodi konzervativni portal "Domovina".

Zagreb: U Areni održan najveći koncert suvremene duhovne glazbe "Progledaj srcem" Mladi konzervativci 'Na misi smo svake nedjelje i osuđujemo crnokošuljaše, a ne LGBTQ zajednicu'
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar kozorog1
  kozorog1:

  teror manjine, i to jako sitne, brojčano zanemarive, se počeo pojačavati. ako si se odredio po pitanju svojeg 'roda', onda prihvati sve lijepo i loše što to nosi. ja ću na kraju svog radnog vijeka promijeniti svoj 'rod', i bit ... prikaži još! ću žena, i tražiti ću uvjete za umirovljenje za žene! i naravno, tražiti da mi se uračunaju sva djeca koja imam i koju ću još imati, ako se ohrabrim! zapamtite da kotač kojeg su političari zavrtili neće ići samo u korist ovih manjina, koje inače nitko i ne ugrožava, al one na račun isticanja svojeg, hm, statusa, traže i dobivaju nemjerljivo veća prava i povlastice od 'regularnih' osoba.

 • zlatan456:

  U zahodu bez pisoara, pomokriti se na pod.

 • jorgen:

  "Imamo mnogo transrodnih osoba" - ma da? Koliko? Ajde, izađite s brojkama, lažovi! Psihički poremećeni pojedinci koji su zasjeli na vrhove izdašno financiranih "udruga" umjetno stvaraju problem kojeg zapravo nema - jer radi se tek o ponekom psihički nestabilnom pojedincu ... prikaži još! koji traži da se svijet prilagodi njegovim anomalijama. GARANTIRAM da se tzv. "problemi" navedeni ovdje ne tiču 99% stanovništva! Radije se pozabavite olakšanim pristupima invalidima, njih je neusporedivo više od ove bolesne, a glasne zanemarive manjine!