Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prvi u pontifikatu: Papa Franjo predvodio Križni put u Koloseumu

I dalje smo u isčekivanju uskrsnuća Isusa koji nas ljubi, koji je za sve ljubav. I dalje nastavljamo Križni put u našim svakodnevnim životima, noseći ljubav i praštanje, poručio je na kraju večeri Sveti Otac
29. ožujka 2013. u 22:17 0 komentara 21 prikaza
papa franjo,krizni put (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo nije nosio križ na Križnom putu kod Coloseuma, već je na posebnom postolju ispod crvene nadstrešnice čekao dolazak križa poslije 14 postaja. Do prve i do 14. postaje križ je nosio papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini.

Meditacije za Križni put su pod vodstvom kardinala maronitskog patrijarha Béchare Boutrosa Raïja napisali mladi Libanonci, kako je to poželio Benedikt XVI. u rujnu prošle godine.

Večerašnji obred križnog puta u sugestivnom scenariju Koloseuma i prisutnosti više tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta bio je prvi pod predsjedanjem pape Franje. U uvodu meditacije je poziv da se nasljeduje Gospodina Isusa „upućen je svima, naročito mladima i svima koji su iskusili podjele, ratove ili nepravdu i koji se bore da među svojom braćom budu mirotvorci i vidljivi znak nade“.

Poruke se, dakako, odnose na sve ljude. U meditacijama na prvoj postaji gdje se govori o Pilatu, podsjeća se na vlastodršce koji vlast obnašaju uz nepravde i ugnjetavanja ljudskog dostojanstva. U meditacijama druge postaje upozorava se na opasnost da se čovjek uime razuma, moći i novca smatra svemogućim, da se Boga odstrani iz ljudskoga života. Razmišljanje treće postaje zapravo je molitva Bogu da se ljudski razum ne zadovolji djelomičnom istinom znanosti i tehnologije nego da si uvijek postavlja temeljne upite o smislu ljudskoga života. U razmišljanju četvrte postaje, gdje se Isus susreće s majkom, govori se o obitelji.

„U svojim obiteljima i mi proživljavamo patnje koje roditelji nanose djeci ili djeca roditeljima“. Neka obitelji u ovim teškim vremenima budu „oaze ljubavi, mira i vedrine, da budu na sliku Nazaretske obitelji“. Na šestoj postaji Veroniku briše Isusovo lice kaže se da je Isus nazočan u svakoj osobi koja trpi. Gospodin poučava da „ranjena i zaboravljena osoba ne gubi svoju vrijednost i dostojanstvo“.

U sedmoj postaji se pak moli da iz ljudskoga srca nestane predrasuda i mržnji, povoda vjerskih sukoba. Isusov susret s jeruzalemskim ženama, na osmoj postaji, upozorava da je naš svijet pun ožalošćenih majki, čije je pogaženo dostojanstvo, koje su žrtve diskriminacija, nepravdi i zlostavljanja. Meditacija završava pozivom da trpeći Krist bude njihov mir i balzam njihovim ranama.

Na podjele u Crkvi mladi Libanonci napisali su za meditaciju na devetoj postaji. U razmišljanju desete postaje, kad se govori o dijeljenju Isusove odjeće, moli se za siromašnu Crkvu na Bliskom istoku da joj Bog udijeli snage da može i nadalje u tim krajevima naviještati Radosnu vijest. U meditaciji vezanoj za jedanaestu postaju o Isusovu pribijanju na križ, mladi Libanonci su napisali: „O Isuse, molimo te za sve mlade, slomljene očajem, žrtve droge, sekta i izopačenosti, oslobodi ih od njihova ropstva”. Osvrću se, dakako, i na opasnosti prisutne u današnjem svijetu. Na 12. postaji, gdje Isus umire na križu, moli se za sve koji promiču pobačaj da shvate da je ljubav izvor života, moli se i za sve koji promiču eutanaziju i stavljaju u opasnost ljudski život da im Gospodin otvori srca te da se zauzmu u izgradnji civilizacije života i ljubavi. Moli se za sve koji pate, naročito one na Istoku.

Na 13. postaji se moli za žrtve rata i nasilja na Bliskom istoku i u cijelom svijetu. I na kraju, u meditacijama 14. postaje, pred Isusovim polaganjem u grob, mladi Libanonci su napisali: „Prihvaćanje teškoće, bolnih događaja i smrti zahtijeva čvrstu nadu i živu vjeru. Primili smo slobodu djece Božje da ne budemo robovi”. Križ su do pojedinih postaja nosili obitelji iz Indije i Italije, franjevci, časne sestre iz Afrike, kao i mladi iz Ria de Janeira gdje će se ove godine koncem srpnja održati Međunarodni dan mladeži kojem će prisustvovati i papa Franjo.

Križni put je ove godine trajao nešto kraće, jer nije bilo prijevoda na ostale jezike, već su meditacije čitane samo na talijanskome jeziku. Papa Franjo se na koncu obratio prisutnima i svima diljem svijeta koji su pratili Via crucis preko malih ekrana kazavši kako neće mnogo govoriti, jer “postoji samo jedna riječ: Križ”. “Isusov križ je odgovor na zlo. Bog je govorio, odgovorio je križem na zlo u svijetu”, kazao je Papa i naglasio kako “nas Bog sudi tako što nas voli. Bog ne osuđuje, On samo voli i spašava”. Franjo je kazao kako “kršćani moraju odgovoriti zlu s dobrotom, preuzimanjem križa na svoja vremena”. Papa ponavlja kako Bog ne sudi, već voli.

  >>Papa Franjo oprao noge i maloljetnoj zatvorenici iz Srbije

Na svakoj od 14 postaja posebna molitva

Na svakoj od 14 postaja posebna molitva

Na svakoj od 14 postaja papa je uputio posebnu molitvu koju su napisali Libanonci (po želji pape Benedikta XVI.). Tako je na prvoj postaji molitvu posvetio onima koji vladaju, da djeluju pravedno i drugima donesu nadu. ''Gospodine Isuse, učini nas djecom svjetla koja se ne boje tame'' riječi su posljednje molitve upućene na zadnjoj, 14. postaji Križnog puta.

- I dalje smo u isčekivanju uskrsnuća Isusa koji nas ljubi, koji je za sve ljubav. I dalje nastavljamo Križni put u našim svakodnevnim životima, noseći ljubav i praštanje - poručio je na kraju večeri Sveti Otac, a njegove riječi prenijela Katolička novinska agencija. (tli/VLM)

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.