Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki četvrtak

Papa Franjo oprao noge i maloljetnoj zatvorenici iz Srbije

papa franjo (1)
Reuters/PIXSELL
28.03.2013.
u 17:15

Pranje nogu znak je Isusova milovanja. To je moja dužnost svećenika i biskupa, da budem sluga, ali to ujedno dolazi i iz mog srca, kazao je Sveti Otac

– Dao sam vam primjer kako se treba ponašati, jer onaj koji je na najvišem položaju mora biti drugima u službi, kazao je papa Franjo maloljetnicima u kaznenom maloljetničkom zatvoru Casal del Marmo na periferiji Rima, gdje je održao obred pranja nogu Velikog četvrtka, misu Coena Domini.

Franjo je održao vrlo kratku homiliju, neobično kratku u odnosu na njegove prethodne, tijekom kojih se obred pranja nogu održavao u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog i uvijek su noge prali dvanaestorici svećenika. Franjo je oprao noge maloljetnim zatvorenicima, njih dvanaestero, među kojima i dvjema djevojkama. Mladi kojima je Papa oprao noge različitih su nacionalnosti i vjeroispovijedi. Jedna djevojka je Talijanka katolkinja, a druga je ''Srpkinja rođena u Rimu muslimanske vjere“, kako je obznanjeno u Vatikanu. 

Papa Franjo se obratio mladim zatvorenicima kazavši im kako će obaviti obred pranja nogu i pri tome zatražio da svatko promisli: Jesam li ja stvarno spreman služiti, pomoći drugome?  – Pranje nogu je znak Isusova milovanja. To je moja dužnost svećenika i biskupa, da budem sluga, ali to ujedno dolazi i iz mog srca – kazao je Sveti Otac. – Isus je došao upravo zato da nam služi i pomogne. Pomognimo jedan drugome, pomognimo si međusobno – kazao je Franjo naglasivši kako Isus uči na služenje, na pomaganje. ''Onaj s najvišim položajem mora služiti druge“, osnovna je Papina poruka.

– Naravno, ne treba svaki dan jedan drugome prati noge, već biti jedan drugome na pomoći i to činiti sa srcem – objasnio je Franjo današnji obred, na kojem je bilo 49-ero maloljetnika zatvorenika. Među njima je bilo 38 mladića i 11 djevojaka različitih nacionalnosti, odnosno 11-ero Talijana i 38-ero stranaca, među kojima najviše onih iz sjevernoafričkih država i Slavena. Maloljetni zatvorenici Papi su darovali drveni križ i drveno klecalo koje su sami izradili, a Franjo im je darovao uskršnja jaja i kolače.

 

>>Papa Franjo: Pozivam na gradnju mostova mira dijalogom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije