Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor za ženu godine predstavlja glavna urednica časopisa Zaposlena:

'Prvi smo počeli birati žene po kriteriju profesionalne umješnosti, a ne ljepote'

Davor Visnjic/PIXSELL
13.07.2021.
u 22:00

Titula ide uspješnoj ženi koja se bori za ženska prava, ali i radi s mladima

Usprkos izazovnim vremenima tradicija koja datira iz 1995. godine nastavlja se pa časopis Zaposlena i ove godine organizira svoj izbor za ženu godine. Riječ je o uglednom i etabliranom projektu koji predstavlja i nagrađuje žene koje su svojim radom posebno obilježile proteklu godinu, a žiri titulu dodjeljuje jednoj od nominiranih.

– Biramo ženu koja je u protekloj godini postigla profesionalno važan uspjeh, zatim u medijima promovirala ženska prava u sklopu vlastite profesije te nastojala utrti put svojim mlađim kolegicama. To su žene koje se obično nalaze i na stranicama našega časopisa, a sve u svrhu poboljšanja medijskog tretmana žena i otklanjanja stereotipnih uloga koje se najčešće ženama nepravedno dodjeljuju.

Spremnost na nove izazove

Ova je manifestacija važna ne samo zbog promocije časopisa koji radimo nego i zbog interesa javnosti, ali najviše zbog interesa žena koje su u sklopu naših nominacija, ali i titule za ženu godine, razvijale i otkrivale svoje daljnje profesionalne izazove – tumači Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena. A ove godine tu će prestižnu titulu ponijeti jedna od pet nominiranih žena. Tko su one?

Među nominiranima je mr. sc. Blaženka Rogan, menadžerica je ljudskih potencijala, koja je svoje magistarsko istraživanje predstavila u knjizi “Moberi: psihopati i sociopati na radnome mjestu”, u izdanju Školske knjige. Knjiga je namijenjena znanstvenoj i stručnoj, ali i širokoj publici, posebice žrtvama mobinga, koji je dugih devet godina kao menadžerica ljudskih potencijala u Hrvatskim šumama trpjela i sama.

Jedna od pomno odabranih uspješnih žena je i prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica poslijediplomskog studija Intelektualno vlasništvo. Godine 2018. Romana je otvorila novo, možda najzahtjevnije poglavlje u svojoj karijeri i prihvatila se volonterske funkcije predsjednice Hrvatskoga glazbenog zavoda, kao prva žena na čelu gotovo 200 godina stare udruge građana, najstarije hrvatske glazbene institucije i kolijevke glazbenog obrazovanja.

Titulu će možda će ponijeti i mlada Mateja Medlobi, magistrica socijalne politike, zaposlena na poziciji akreditirane parlamentarne asistentice u uredu zastupnika Predraga Freda Matića u Bruxellesu. Dok je Matić vodio političke pregovore, Mateja je koordinirala procese izrade, u Europskom parlamentu netom usvojene Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. Dobitnica je nagrade Ponos Hrvatske.

Nominirana za nagradu je i doc. dr. sc. Antonija Petričušić, docentica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Savjetodavnog odbora, tijela stručnjaka koji nadgledaju primjenu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina. S kolegicama s Pravnog fakulteta uvela je izborni kolegij o ženskim pravima na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Naposljetku, među nominiranima je i doajenka borbe za ženska prava dr. sc. Maja Mamula, feministkinja, aktivistkinja i psihologinja s više od 20 godina iskustva u direktnom radu na području suzbijanja nasilja nad ženama i rodne ravnopravnosti. Velik uspjeh ove inicijatorice i zagovarateljice izmjena Kaznenog zakona napokon je ostvaren, a riječ je o šestoj izmjeni Kaznenog zakona, čiji je cilj da dodatno zaštiti žrtve, a počinitelje brže i strože kažnjava.

– Izbor za ženu godine prvi je izbor u Hrvatskoj koji se odnosio na žene, a da nije bio izbor za Miss, prema kriteriju ljepote, već prema kriteriju profesionalnog uspjeha, i na to smo jako ponosni. Danas postoji puno izbora za uspješne poduzetnice, ali u vrijeme kada smo mi krenuli, u poraću, nije postojalo ništa slično kada govorimo o ženama i u tome leži velika važnost našeg izbora – kaže Ana Gruden.

Dodjela je u četvrtak

Prestižnu titulu za ženu godine u izboru časopisa Zaposlena dosad su ponijele Mirjana Rakić i Zrinka Vrabec Mojzeš, tih 90-ih kada su javnim prostorom dominirale novinarke i političarke. Potom je stiglo vrijeme uspješnih poslovnih žena poput Gordane Kovačević ili Tatjane Holjevac, astrofizičarke Dijane Dominis Prester, Tene Štivičić, Dubravke Vrgoč, Vedrane Ergić i Alemke Markotić. Tko će se od nominiranih pridružiti odabranom ženskom društvu, znat će se u četvrtak na dodjeli nagrade u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije