Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prvi put u povijesti papa stiže u Irak

Papa Franjo u tjedna dana pastirskog pohoda Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 milijuna Iračana.
03. ožujka 2021. u 07:08 3 komentara 852 prikaza
Papa Franjo
Foto: IPA/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Papa Franjo počinje u petak prvi u povijesti papinski posjet Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom drevnom, ali sve manjom kršćanskom zajednicom i simbolična gesta prema muslimanima. 

SVEMOĆ UDBE Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom

Papin pohod održat će se u vrijeme kad se Irak, razoren desetljećima sukoba, suočava s drugim smrtonosnim valom pandemije koronavirusa, ali i ponovnim izbijanjem nasilja.  Progoni su već prorijedili kršćansku zajednicu u Iraku - jednu od najstarijih u svijetu - koja je 2003. godina imala 1,5 milijuna vjernika, a danas ih je tek 400.000. 

Papa Franjo | Autor : ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Papa Franjo

U tri dana 1650 km 

Gotovo 1650 kilometara papa Franjo će prijeći u tri dana, uglavnom zračnim prijevozom. Franjo u tjedna dana pastirskog pohoda Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 milijuna Iračana. 

Od glavnoga grada Bagdada do svetišta u Najafu, duž ulica već su istaknuti natpisi uz portret pape Franje i arapski naziv "Baba al-Vatican".

Od Ura na jugu, rodnog mjesta Abrahama kojega štuju sve tri velike monoteističke religije, do ratom poharanih kršćanskih gradova na sjeveru, popravljene su ceste i dotjerane crkve u zabačenim dijelovima u koje nikada nije kročio tako visoki crkveni velikodostojnik. 

"Papina je poruka da Crkva stoji uz one koji pate", rekao je nadbiskup Mosula i Akre, dominikanac Michaeel Najeeb Moussa. 

OPET SE TRESE Jak potres kod Gline: 'Dosta jako je treslo'

"Uputit će snažne riječi upravo ovdje u Iraku gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti i genocid", dodao je.

Drevni korijeni

Zajednica iračkih kršćana jedna je od najstarijih i najraznolikijih u svijetu. Polovicu njih čine pripadnici Kaldejske katoličke crkve te drugi katolici, a ostali su armenski pravoslavci, protestanti te drugi kršćani.

Tijekom diktature Sadama Huseina (1979.-2003.), koji je srušen invazijom predvođenom Sjedinjenim Državama, kršćani su činili šest posto od 25 milijuna Iračana. 

No iako je sektaško nasilje nagnalo u bijeg manjinske zajednice, iračko stanovništvo je raslo, dodatno potiskujući udio kršćana koji danas čine tek jedan posto populacije, procjenjuje William Warda, suosnivač nevladine udruge Hamurabi, posvećene obrani ljudskih prava manjina.

Većina kršćana koncentrirana je u sjevernoj pokrajini Ninivi gdje mnogi od njih i danas govore dijalektom aramejskog, jezika Isusa Krista. Godine 2014. džihadistička skupina, tzv. Islamska država osvojila je Ninivu i razorila kršćanske gradove i stanovnicima poručila: obratite se ili umrite. 

FILE PHOTO: VW re-starts Europe's largest car factory after coronavirus shutdown Nejednakosti u plaćama Gdje se najviše zarađuje: Evo kolike su najbolje početne plaće u Njemačkoj, a kolike u Hrvatskoj

U to vrijeme papa Franjo podržao je vojnu akciju protiv IS-a i razmatrao je posjet sjevernom Iraku u znak solidarnosti s tamošnjim kršćanima. No Irak je bio u na srcu Vatikana i prije početka Franjina pontifikata. Godine 2000., Sadam je u zadnji čas izbirsao nade tadašnjeg pape Ivana Pavla II. koji je planirao pastirski pohod. 

Devetnaest godina poslije, patrijarh Kaldejske katoličke crkve Louis Sako, ishodio je od iračkog predsjednika Barhama Salhea službenu pozivnicu Papi da dođe "izliječiti" zemlju od nasilja, često međuvjerskog nasilja.

No covid-19 odgodio je putovanje, ali danas ni mjere izolacije i zatvaranja niti podatak o 4000 novih zaraza nisu poremetili Franjin program. Jedino što Papa neće moći biti u doticaju s masama vjernika.

Impresivan učinak 

Za sigurnost Papina posjeta skrbe se brojne ekipe iz Vatikana koje su već obišle i Irak i surađuju s pokrajinskim povjerenstvima. U petak ujutro, zrakoplov će sletjeti u Bagdad s papom Franjom i još 150 putnika, od kojih će polovicu činiti novinari.

Osobna iskaznica nešto ne funkcionira Birokratski apsurd: Obavezno ovo morate znati ako mijenjate osobnu iskaznicu!

Franjo će još jednom pružiti ruku islamu. Godine 2019., za posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, papa Franjo i šeik Ahmed al-Tajeb, imam Al-Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, potpisali su dokument kojim ohrabruju kršćansko-islamski dijalog.

U Iraku će se Papa obratiti šijitima, koji su u Iraku većina, ali su u svijetu manjina i čine 200 milijuna vjernika u zajednici od 1,8 milijarde muslimana. Predviđen je sastanak pape Franje sa šijitskim poglavarom Alijem Sistanijem.

Guverner Najafa, Luaj al-Jaseri smatra da je riječ o povijesnom posjetu. "Govorimo o vjerskom poglavaru 20 posto svjetskog stanovništva. Njegov dolazak znači mnogo, njegov susret s velikim ajatolahom imat će golem učinak".

VIDEO: Članovi HGSS-a skinuli su križ sa zvonika crkve u Karlovcu koja je nastradala u potresu

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • antonijadas:

    UN je razorio krscanstvo na istoku i stvorili musimanski fundamentalizam. U Aziji su stvorili dzihadiste, u Africi boko haram. Od 2003. pocinje ovozemaljski pakao za krscane, pod budnim okom UNa.

  • ukradisam:

    Slobodno ostani tamo dragi papa.