Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužbe za trgovinu djecom

Hrvatima u Zambiji u ponedjeljak kreće suđenje: Prvi put čut će se sve što im se stavlja na teret

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
02.05.2023.
u 14:13

Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, koji dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata, bit će najvjerojatnije svjedok Državnog tužiteljstva Zambije u ovom postupku. Informaciju o Pernaru kao svjedoku ipak nam nisu mogli potvrditi u MVEP-u.

Ono što se čekalo od kad je u prosincu prošle godine skupina Hrvata s djecom iz Konga zaustavljena u zračnoj luci u zambijskom gradu Ndoli te prebačena u pritvor, napokon će postati jasno u ponedjeljak 8. svibnja. Naime, tada počinje suđenje na Visokom sudu, ali - možda i važnije - prvi put će se čuti sve što se Hrvatima stavlja na teret i dokazi kojim raspolaže tužiteljstvo. Informaciju o suđenju potvrdili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, od kuda dodaju kako će i dalje pratiti slučaj kao i do sada.

Upravo je sadržaj optužnice, ali prije svega dokazi, krunski element predstojećeg suđenja. Sve do sada Hrvati nisu znali s čime barata druga strana, a i optužnica je bila postavljena vrlo široko i opasno: trgovanje djecom, a spominjao se i članak koji govori o trgovanju u svrhu iskorištavanje za što je kazna do 30 godina. U očekivanju suđenja, odvjetnik Hrvata priprema obranu.

Suđenje Hrvatima je s nižeg prebačeno na viši sud i vodi ga sutkinja Yvonne Chembe. Taj potez su naši stručnjaci upućeni u temu, ali s ogradom, protumačili kao dobar, odnosno kao dodatni osigurač da se slučaju želi pristupiti maksimalno profesionalno, pogotovo na medijsku pozornost koju ima i u Zambiji, ali i u svijetu, jer odjeci slučaja nisu ostali samo ograničeni na Hrvatsku.

Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, koji dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata, bit će najvjerojatnije svjedok Državnog tužiteljstva Zambije u ovom postupku. Informaciju o Pernaru kao svjedoku ipak nam nisu mogli potvrditi u MVEP-u. Kazali su kako nemaju podatke ni o kojem svjedoku koji će se pojaviti na strani tužitelja. 

VIDEO Pernar o slučaju Zambija i posvojenju djece: Kome se davao novac?

Komentara 28

DU
Deleted user
14:16 02.05.2023.

A niste zgroženi svojom rabotom ? Štzo vam pernar ili bilo tko može ako je sve bilo regularno ? Očito da nije, jer inače bi vas bilila briga što i tko svjedoči.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
14:35 02.05.2023.

Zgroženi smo činjenicom da vas država štiti.

EJ
ejStef
14:52 02.05.2023.

Svašta. Kupe djecu, a onda je Pernar problem?... To je Hrvatska, nije bitno što netko radi, već tko to radi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije