Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA POPUŠTA

PRVI PUT IZRAČUNANO: Mirovinska prava u Hrvatskoj teška 881 milijardu kuna

Marko Pavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.11.2018.
u 12:15

Novi prijedlog za penalizaciju: Godina ranijeg odlaska smanjit će iznos mirovine 3,6 posto, a za 5 godina to će smanjenje biti 18 posto, što je nešto povoljnije nego u prvoj verziji

Kad bi hrvatska Vlada ovog trenutka obustavila obvezu plaćanja mirovinskih doprinosa, svejedno bi bila u obvezi ispoštovati dosad stečena mirovinska prava hrvatskih građana čija je vrijednost 2015. godine procijenjena na 881 milijardu kuna. Unutar te svote vrijednost mirovinskih prava u državnom sustavu mirovinskog osiguranja bila je 807 milijardi kuna – odnosno 2,4 hrvatska BDP-a – dok je vrijednost mirovinskih prava u drugom stupu bila 74 milijarde kuna!

Vrijednost 2,4 godišnja BDP-a

Plenkovićeva Vlada krenula je u ranije produljenje radnog vijeka i oštriju penalizaciju mirovina da bi smanjila buduće mirovinske troškove. No, nakon protivljenja sindikata ministar Marko Pavić ovih dana ističe da je u konačnoj varijanti spreman ponuditi kompromisno rješenje i u slučaju penalizacije. Umjesto smanjenja mirovine za 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, Vlada će penalizaciju spustiti na 0,30 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja.

To bi značilo da će jedna godina ranijeg umirovljenja donijeti 3,6 posto manju mirovinu, a za pet godina ranijeg odlaska mirovina će se trajno smanjiti 18 posto. Radnici će kao i dosad moći odlaziti u prijevremenu mirovinu pet godina prije stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, odnosno sa 62 godine kad se digne radni vijek na 67 godina.

Europska je komisija obvezala sve države članice Europske unije da počnu pratiti vrijednost svih mirovinskih prava u svojim državama, a podatak za Hrvatsku prvi put jučer je objavio Državni zavod za statistiku. Trenutačna mirovinska prava izračunata prema tri diskontne stope – srednjoj od 5 posto te dodatne stope od 4 i 6 posto, a stope služe da se dobro prikaže realna vrijednost budućih mirovina ovisno o inflaciji, razvijenosti zemlje i troškovima života.

Vrijednost svih mirovinskih prava uključuje prava koja proizlaze iz dotad uplaćenih mirovinskih doprinosa za zaposlene radnike, odnosno vrijednost preostalih mirovina u otplati za ljude koji se nalaze u mirovini.

Analitičar Ekonomskog instituta Zagreb Danijel Nestić kaže da još uvijek nema zbirnih podataka za sve članice EU, a dosad objavljeni podaci po zemljama pokazuju da je Hrvatska s 2,4 godišnje vrijednosti BDP-a u stečenim mirovinskim pravima negdje u sredini. Kod ostalih zemalja za koje postoje podaci vrijednost mirovinskih prava kreće se od dva do tri godišnja BDP-a.

Uplate u 2. stup

– Europska komisija želi podatak koji će pokazati kako se mirovinska prava mijenjaju tijekom određenoga perioda da bi dobili bolji uvid u troškove – kaže Nestić.

Inače, vrijednost javnih mirovinskih prava u Hrvatskoj umanjena je za uplate u drugi stup. Primjenom diskontnih stopa od 4 i 6 posto, mirovinska prava procijenjena su na iznos od 945,30 milijardi kuna ili 278% BDP-a, odnosno na 698,84 milijarde kuna ili 205% BDP-a, ističe Državni zavod za statistiku. 

VIDEO Ovo trebate znati o mirovinskoj reformi

 

 

Komentara 53

Avatar Idler 3
Idler 3
13:33 17.11.2018.

Izračunano 😆 I onda se meni neki ceriju kak ja povedam.

MI
Miki
13:36 17.11.2018.

Je, ovi komentatorima koji vole da komentarišu, krivi branitelji.A ne četnička srbadije, koja je porušila pola hrvatske, i pobila Hrvatsku mladost..I ne srbende, pripadnici agresorske gamadi, koji danas dobivaju kao nagradu hrvatske mirovine.Fuj.

ST
stefj
16:12 17.11.2018.

Mirovine 1. stupa trebaju biti mirovine, tj. novac stečen na osnovu rada, a sve ostalo stečeno na osnovu prava i osnovu socijalnog statusa treba nazvati drugačije i izbaciti iz mirovinskog sustava. To jednostavno nisu mirovine... I onda tokom prijelazno razdoblja, mirovine potpuno prebaciti na načelo štednje, a ne solidarnosti. Ovo sa solidarnosti ne funkcionira, preskupo je, nepravedno je, itd... No osnova svega je 1. stup podijeliti na mirovine i ostalo, s time treba početi. Kada se to desi, možemo reći da je reforma započela, sve ostalo je gledanje kako začepiti rupu bez dna u koju se svake godine ubacuje sve više novaca... Jedan od glavnih razloga zašto ljudi odlaze van, jest i zato da bi sebi osigurali kakvu-takvu mirovinu. Ovakav 1. stup kakav je sada glavni je krivac za to. Ovakva rupa gdje svi ubacuju novce, a političari dijele kako kada treba nekoga kupiti nas je i dovelu u situaciju gdje smo danas... Zdrave osnove su temelj za bilo što, a nikakvo produženje radnog staža, povećanja i pretakanja proračuna neće pomoći da se sredi stvar. Ili će se nešto promijeniti ili ćemo i dalje tonuti... Godinama nam političari u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi kroje sudbinu. To nas je dovelo da zadnjeg mjesta u EU i gubitka preko 500.000 ljudi, uglavnom mladih i sposobnih. Koliko još treba da se promijene takvi trendovi? Mislim da se ništa bitnog neće desiti dok ne padnemo ispod 3 mil. stanovnika. Onda će ih uloviti panika, pa možda nešto pozitivno i naprave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije