Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Prvi psi kakve danas znamo nastali su prije 15 tisuća godina u srednjoj Aziji

Labradorica Lina
Foto: Privatni album
21.10.2015.
u 07:15

Psi su najraznolikija životinjska vrsta na Zemlji, što je rezultat selektivnog uzgoja koji traje tisućama godina

Moderni psi kakve danas poznajemo nastali su u srednjoj Aziji prije petnaest tisuća godina, pokazalo je najnovije istraživanje rezultate kojeg su objavili Adam Boyko i Laura Shannon s američkog sveučilišta Cornell. Psi su najraznolikija životinjska vrsta na Zemlji, što je rezultat selektivnog uzgoja koji traje tisućama godina, a znanstvenici tvrde da svi psi potječu od divljih vukova koje su ljudi pripitomljavali i uvodili u svakodnevni život ovisno o potrebama u pojedinim povijesnim razdobljima.

Prvi takav moderni pas nastao je, prema najnovijem istraživanju, na području današnje Mongolije ili Nepala. Boyko i Shannon analizirali su uzorke DNK više od pet tisuća pasa uključivši u istraživanje 161 pasminu iz 38 zemalja, ali i pse lutalice i mješance koji čine čak 75 posto pseće populacije.

>> I Pele se upisao u knjigu utisaka

Komentara 1

Avatar plejer_as
plejer_as
09:37 21.10.2015.

gotovo sigurno su otamo psi porijeklom ali ne od vuka nego su pobjegli s ražnja iz Kine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije