Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAŽEN LIJEČNIK

Prvi je upozorio na koronavirus, a optužili su ga za 'širenje tračeva'. Sad leži na intezivnoj

Raste broj oboljelih od novog koronavirusa
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/7
04.02.2020.
u 14:05

- Želio sam samo upozoriti svoje kolege s fakulteta da budu oprezni - branio se Wenliang koji, kako kaže, znao da će biti kažnjen čim je vidio da se u porukama koje se šire jasno vidi tko ih je napisao

Kineski liječnik Li Wenliang krajem prosinca upozorio je kolege liječnike na sedam pacijenata koji vjerojatno imaju novi oblik koronavirusa te da budu oprezni. Njegove poruke počele su se masovno širiti društvenim mrežama i to bez skrivanja njegovog imena zbog čega je postao meta policije koja ga je optužila za širenje tračanja. Sada je zavržio na intezivnoj njezi u bolnici jer je i sam zaražen.

- Želio sam samo upozoriti svoje kolege s fakulteta da budu oprezni - branio se Wenliang. Kazao je i kako je znao da će biti kažnjen čim je vidio da se u porukama koje se šire jasno vidi tko ih je poslao.

VIDEO Hrvatica u francuskoj karanteni

Poruka je glasila: "Ne idite na Huanan tržnicu morske hrane. Kod više ljudi dijagnosticirani su nepoznati respiratorni poremećaji povezani sa SARS-om. Svi nosite maske i pravilo provjetravajte prostorije". Malo kasnije pojasnio je da ipak nije SARS, nego da se radi o drugačijem tipu koronavirusa, ali prethodna poruka već se počela širi.

Otkriće da se sada nalazi u teškom zdravstvenom stanju upravo zbog koronavirusa na koji je prvi upozoravao, a što su vlasti pokušale zataškati, dodatno je potpalilo vatru i razljutilo mnoge Kineze koji se protive cenzuri, piše CNN. Vlasti su poduzele ozbiljne mjere tek nakon proslave kineske nove godine kada se bolest već proširila i broj oboljelih je značajno narastao.

Tog 30. prosinca kada je Wenliang poslao poruku kolegama liječnicima, Zdravstveno povjerenstvo u Wuhanu upozorilo je gradske zdravstvene ustanove da više pacijenata s tržnice morske hrane ima "neobičnu upalu pluća", ali uz strogu zabranu odavanja podataka o toj zarazi bez odobrenja.

Od tada do danas zaraženo je više od 20.000 ljudi, a 425 ih je umrlo.

FOTO Zagreb: Priprema odjela za prihvat pacijenata u slučaju dolaska koronavirusa

Raste broj oboljelih od novog koronavirusa
1/11
Ključne riječi

Komentara 3

AL
Alkana
15:00 04.02.2020.

Koliko traje ta bolest kad se radi o izlječenju?

DU
Deleted user
14:45 04.02.2020.

Glupe vlasti uvijek nešto zataškavaju i skrivaju od naroda. Pa zar nebi trebali raditi u interesu, a ne protiv naroda?! Jesam li ih birao da rade zamene, ili za sebe?! Ma znam već odgovor, nemorate komentirati. Svaka vlast je usrana... do peta!!!!!!

IM
Immanuell
14:39 04.02.2020.

Ne smije on prvi reč', mora komesar pa onda svi drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije