Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne popuštaju

Prve tužbe za božićnice, sindikati prijete sudom ako ne isplate regres

Prvomajski prosvjed
Goran Kovačić/Pixsell
Autori: Nikola Sever Šeni, Dijana Jurasić
05.05.2010.
u 19:30

Tri tisuće željezničara sudski od tvrtki u sklopu Hrvatskih željeznica traži ostatak božićnice – ukupno 3,5 milijuna kuna.

Prvi veći val tužbi zbog neisplate punih božićnica od recesije zaprimljen je na najvećem sudu u državi – zagrebačkom Općinskom građanskom sudu. Gotovo 3000 radnika HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Carga, HŽ Infrastrukture... tužilo je svoje tvrtke jer su im 2009. isplatile božićnicu od 1250 kuna umjesto 2500 kuna na koje polažu pravo na temelju Kolektivnog ugovora.

Radnici traže da im se isplati preostalih 1250 kuna, što znači da bi u slučaju da sud presudi u njihovu korist HŽ bio "olakšan" za najmanje 3,5 milijuna kuna. No, poslodavci su u odgovoru na tužbe uzvratili da zaposlenici nemaju pravo na 2500 kuna božićnice jer su sindikati lani s njima potpisali i Aneks 6. Kolektivnog ugovora prema kojemu im je poslodavac za 2009. bio dužan isplatiti 2000 kuna neoporezive božićnice po radniku do 24. prosinca 2009., i to u obliku potvrde za kupnju robe.

Isplaćeno 1250 kuna
No, isplaćeno im je 1250 kuna božićnice jer su se uprave tih tvrtki u odluci od 21. prosinca 2009. pozvale na preporuku Vlade, na promijenjene uvjete poslovanja i na tešku situaciju zbog recesije. U tome što im nije isplaćeno dogovorenih 2000 kuna radnici vide priliku za dokazivanje na sudu da je potpisani Aneks 6. izigran te smatraju da onda imaju pravo na božićnicu od 2500 kuna.

No, s obzirom na potpisani Aneks Kolektivnog ugovora, upitno je hoće li sud udovoljiti njihovim zahtjevima za isplatom još 1250 kuna ili će smatrati da imaju pravo na još 750 kuna neisplaćene božićnice u skladu s Aneksom 6. Inače, tim aneksom radnici su pristali na zamrzavanje plaća u 2010., a poslodavac se obvezao da neće otpuštati radnike bez suglasnosti sindikata. Napomenimo i da u zagrebačkoj Palači pravde zasad nije zabilježen značajniji broj tužbi zbog otkaza otkako je nastupila recesija. To nam je potvrdila voditeljica grupe za radno pravo sutkinja Jesenka Šojat.

Slično će biti i s ovogodišnjim regresima, božićnicama i darom za djecu. Kako se neslužbeno doznaje, 11. svibnja na sastanku u Banskim dvorima sindikati javnih službi i državnih službenika Vladi će reći kako odbijaju prijedlog da im se ove godine ne isplate regres, božićnica i dar za djecu. Riječ je o materijalnim pravima iz kolektivnih ugovora ukupno "teškima" oko 640 milijuna kuna. Naime, sindikalni vođe reći će kako se ničega ne mogu odreći prije nego što za mišljenje pitaju svoje članstvo. Na taj način teret odluke podijelit će sa svojim članovima, ali i, podjednako bitno, malo odgoditi izmjene kolektivnog ugovora.

Neka uzmu, ako će vratiti
Ako se pregovori dovoljno razvuku, sindikati bi potkraj lipnja mogli zatražiti da im se isplati puni iznos regresa kako to propisuju kolektivni ugovori. Ako se izmjene ne odrade u naznačenim rokovima, a regres se ne isplati, sindikati će moći podnijeti tužbe koje će sigurno dobiti i, umjesto 1250 kuna, od države zajedno s kamatama dobiti možda 1800 ili 2000 kuna.

– Ali to nam nije u interesu. Svjesni smo situacije u državi – kaže jedan od sindikalnih čelnika.

Dok se to ne dogodi, sindikalni čelnici nastavit će sa starom pričom: njihovi su članovi već dali svoj doprinos izlasku iz krize i na dodatna odricanja nisu spremni.

Ako to neće moći izbjeći, tražit će da im se, čim država izađe iz krize, oduzeto vrati. Od toga nisu spremni odustati. Jedino su spremni državi olakšati posao pa prihvaćaju i obročnu otplatu duga.

Komentara 4

HE
heather
18:10 06.05.2010.

a kaj je sa mnom?ja ne radim imam 2 djece i nemam gdje živjet....

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:21 06.05.2010.

odgovor za heather! pa ni meni nije ništa palo sa marsa. bori se, traži posao a i trebao si malo misliti na budućnost prije nego si \"umoćio\" i ostao do \"kraja\". lako je sad kukati, ja imam dvoje djece. kaoo da ti je netko kriv. ja sam stao na jednom jer znam da ne mogu drugo podnijeti financijski. supruga je nezaposlena već 8 godina, stan od 30 kvadrata sam kupio na kredit i životarim.

BU
Bugrer
12:23 07.05.2010.

Heather, to što je gomila ljudi nezaposlena ne znači da iz ove šaćice koja radi mogu raditi šta hoće. Tko bi se trebao držati ugovora koji potpiše, ako država ne? Ako preuzmu oređenu obvezu, onda je treba i ispuniti. Nije stvar novca, nego principa. Živimo li na divljem zapadu ili u uređenoj zemlji? Svako prosječno kućanstvo zna planirati budgetom, ali država očito ne. Prosječno kućanstvo zna uskladiti prihode i rashode i ima rezervu za crne dane. Gdje je fond za crne dane Republike Hrvatske? Rasprodaja imovine, zaduživanje unuka i rasipanje novca k\'o pijani bogataši, da li za to treba neko znanje? Da li trebamo čekati s reakcijom dok nas zaduže kao što su oni probisvjeti u Grčkoj vladi zadužili svoju zemlju? Cijela EU je na rubu propasti zbog šaćice kretena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije