Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za tolerantnu Hrvatsku

Prve reakcije na HVIDR-u: To je nedopustiv verbalni napad na nacionalne manjine

Vrdoljak i Batinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.09.2019.
u 15:00

HNS će uvijek biti na strani svih manjina – vjerskih, nacionalnih, seksualnih i bilo kojih drugih, jer smatramo da je svaka demokracija snažna onoliko koliko su snažna prava manjina u nekom društvu, kažu

HVIDR-a je održala konferenciju za medije gdje su izrazili nezadovoljstvo oko onoga što je Milorad Pupovac izjavio na konferenciji za medije. Od ministra Bošnjakovića očekuju da se očituje je li Milorad Pupovac u svojim izjavama počinio kakvo kazneno djelo i prekršio zakone Republike Hrvatske. Od DORH-a pak traže očitovanje ima li u tome kakvog kaznenog djela kako bi na temelju te odluke mogli krenuti u daljnje postupke i traženja od Ureda Predsjednice oduzimanje visokog odličja Pupovcu. Počele su pritizati i prve reakcije na izjave HVIDR-e.

"HNS kao liberalna stranka želi jasno istaknuti da današnji i

stup HVIDR-e, koja traži preispitivanje elemenata kaznene odgovornosti u izjavama Milorada Pupovca i ističe da je SDSS nepoželjna stranka u Hrvatskoj, smatramo još jednim nedopustivim verbalnim napadom na nacionalne manjine u Hrvatskoj, svjesnom podizanju tenzija u društvu i retorikom koja ne priliči 21. stoljeću i to najoštrije osuđujemo“, rekao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i član Predsjedništva HNS-a, javlja N1.

U priopćenju navode da je "cilj HNS-a kao liberalne stranke je nastavak borbe za pristojnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku i da kao zemlja i društvo idemo naprijed. HNS će uvijek biti na strani svih manjina – vjerskih, nacionalnih, seksualnih i bilo kojih drugih, jer smatramo da je svaka demokracija snažna onoliko koliko su snažna prava manjina u nekom društvu". No, u izjavama predstavnika HVIDR-e, navode u HNS-u, "iščitava se i malo vjerojatan, ali potencijalni iskorak ove organizacije".

"Izgleda da su ozbiljno počeli osuđivati ustaštvo, NDH i svaku aluziju na taj nedemokratski režim. To nam daje za pravo vjerovati da će ubuduće svaki istup ljudi poput Marka Skeje, Dražena Keleminca, uzvik „Za dom spremni“ i isticanja slova U, jednako žustro osuditi i tražiti preispitivanje kaznene odgovornosti“" kažu u HNS-u.

Izostanak takvih reakcija u budućnosti mogao bi dovesti u pitanje njihovu stvarnu brigu i motive koji stoje u osudi ustaškog režima, navodi se ju priopćenju.

Video: Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi

Ključne riječi

Komentara 54

TT
tTony
15:43 13.09.2019.

Nije napad na nacionalne manjine , pitajte ljude koji normalno zive sa nama i ne zele o tom pricati , rjec je o stranci koju je osnova ratni zlocinac.Vama je problem ako padne pupi padate i vi .

VT
vecernji_tabloid_popa_tolja
17:06 13.09.2019.

Ovo bas nije normalno pozivati na toleranciju prema cetnicima. A opet to je RH pa ne cudi

Avatar Pavel ic
Pavel ic
15:40 13.09.2019.

Hns foteljase pozatvarati i protjerati u p.m.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije