Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brane je oružjem

Kakav Amsterdam, ovo je europska prijestolnica marihuane!

lazarat
Foto: DW
1/4
17.10.2013.
u 20:30

U selu Lazarat na jugu Albanije godišnje se proizvede 900 tona marihuane i zaradi oko 4,5 milijardi eura

Na jugu Albanije smjestilo se selo Lazarat, mogli bismo slobodno reći, europska prijestolnica marihuane. To malo selo godišnje proizvede 900 tona marihuane koja donosi profit od 4,5 milijardi eura, iako je uzgajanje ove biljke u Albaniji nelegalno. Lazarat je selo u okrugu Đirokastro i njegovim je stanovnicima uzgoj marihuane najvažnija djelatnost.

Novinari Deutsche Wellea jedni su od rijetkih predstavnika medija kojima je dopušten ulaz u ovo selo. Specijalci su više puta pokušali upasti u selo, no naoružani stanovnici spriječili su ih u tome. Selo je pod kontrolom kriminalnih skupina i nisu blagonakloni prema strancima.

Obitelj Dušku sama godišnje uzgoji tonu marihuane, a radnici koji im pomažu kažu da zarađuju šest puta veću plaću od ostalih u tom kraju. Dušku su u poslu već deset godina.

U ovom selu nitko nije uhićen, zakoni tu ne vrijede. Policija racije opisuje kao "pravi rat". Vidio sam 70-godišnju baku kako puca iz strojnice na nas, mislio sam da ću umrijeti, kaže jedan od policajaca. Policija ponekad presretne poneku pošiljku tijekom distribucije.

Marihuana se distribuira čamcima i kamionima, najčešće morskim putevima u Grčku i Italiju, gdje dostiže cijenu od gotovo 800 eura za kilogram. Video možete pogledati ovdje.

>>Kupio šator, posadio indijsku konoplju i zaradio kaznenu prijavu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije