Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovime iz fondova EU možemo povući 660 milijuna eura

NIV-om zajednički supredsjedaju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak
09. studenoga 2018. u 21:54 8 komentara 919 prikaza
Nacionalno inovacijsko vijeće
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U Ministarstvu gospodarstva održana je prva, konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za znanost, s koje je poručeno kako je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj stvori poticajno okruženje u kojem će istraživanje, znanost i obrazovanje ići ruku pod ruku s poduzetničkim sektorom.

Premijer Plenković odlučio se pozabaviti budućnošću Tehnološki razvoj Večernji list doznaje: Plenković osniva vijeće za budućnost

Nacionalno investicijsko vijeće Vlada je osnovala sa zadaćom da koordinira provedbu Strategije pametne specijalizacije 2016. – 2020., a ministar gospodarstva Darko Horvat, koji Vijećem predsjeda u prvih šest mjeseci, ističe da će novo tijelo omogućiti efikasnije upravljanje nacionalnim inovacijskim sustavom, što bi trebalo rezultirati većom konkurentnošću hrvatskog gospodarstva.

Pogledajte izjavu ministrice Blaženke Divjak

[video: 27756 / ]

Preduvjet za fondove EU

Naglasio je i da Hrvatska na ovaj način stvara preduvjete za povlačenje dodatnog novca iz strukturnih fondova EU, koje Vlada kroz natječaje što prije želi plasirati u realni sektor. Do sada su osnovana tri vijeća čiji će predstavnici osiguravati savjetodavnu podršku NIV-u, a riječ je o Inovacijskom vijeću za industriju, Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te Nacionalnom vijeću za razvoj ljudskih potencijala.

– Sudionici ovog Vijeća predstavljaju sve institucije koje moraju postići sinergiju kako bismo stvorili preduvjete za privlačenje svih 660 milijuna eura iz strukturnih fondova EU namijenjenih za provedbu S3 strategije. Konkretno, konstituiranjem NIV-a i pratećih tematskih inovacijskih vijeća, stvaramo pretpostavke za raspisivanje još tri natječaja, iznosa oko 170 milijuna eura, sa željom da tijekom 2019. godine sva ta sredstva privučemo na prostor RH, čime bi se pokrenuo novi inovativni ciklus ukupne vrijednosti više od 2,5 milijarde kuna – poručio je Horvat..

Darko Horvat Sastanak s novom Upravom Horvat: Konačna verzija plana za Uljanik idući tjedan

Ističe i kako polako zaživljava i novi Zakon o istraživačkim projektima, a do kraja godine očekuju se i svi podzakonski akti kako bi poduzetnici i institucije koristili porezne olakšice za svaku investiciju koja ide u istraživanje i u razvoj.

“Mora se raditi zajedno”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je, pak, kako je zadaća novog vijeća da se poduzetnici inovatori u Hrvatskoj osjećaju dobro, da u Hrvatskoj koriste znanja i tehnologije i istraživanja koja su razvijena u svijetu te im ovdje daju dodanu vrijednost.

Mate Rimac Uspješni poduzetnik Mate Rimac otkrio koliko će proizvesti automobila C-TWO

– Potrebna nam je koordinacija na razini svih ministarstava, da se znanost i istraživanje ne stavljaju u jednu ladicu, a poduzetništvo u drugu, već se mora raditi zajedno – poručila je ministrica Divjak.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • javor11:

  Fućkaš znanost i inovativnost. Formiraj vijeće uhljeba koji će znati izvući lovu iz nečijeg džepa! Biti ćemo slijepo crijevo EU, poslušnici i što već treba samo nam dajte neku pinku da se uhljebimo. Ma mi smo zakon.

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Cilj je zaposliti još više državnih službenika, treba zaposliti sve u lokalnoj, državnoj upravi kao i u državnim tvrtkama!

 • Deleted user:

  tko se moze osjecati dobro ako vi inzenjeringom postanete ministrica kao sto vam je ideoloska mamica velepusicka bila mvp ....