Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VE Korlat
Povratak na članak

Prva HEP-ova vjetroelektrana: Zaleđe Zadra bit će jedinstveno po zelenoj energiji

Vjetroelektrana Korlat u okolici Benkovca u rad bi trebala biti puštena u kolovozu 2020. Proizvodit će 170 GWh godišnje što je dovoljno za opskrbu 50 tisuća kućanstava

Komentari 3

RI
rimac444
20:45 05.10.2019.

Za svaku pohvalu, prav lokacija sa vjetrovima, samo ne dajte blizu HNS.ovoj mafiji.

VL
Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
01:02 06.10.2019.

Ako to sve ne bude radilo sa gubitkom kao Croatiairlines ,ispasce nam jeftinije kupit visak od bosanaca njima ionako propade sva industrija

VL
RA
RatkoBel
19:02 06.10.2019.

Tragično je kako se hvale razbacujući naš novac. Naime, vjetroelektrane ne rade na vjetar već na poticaje. Da krenemo od tehničkih podataka koje većina ne razumije. Vjetroelektrane , radi fizike vjetra (neovisno o stroju) su vrlo loši pretvarači energije (neučinkoviti) jer snaga vjetra raste s trećom potencijom brzine ili slikovito: dvostruka brzina vjetra daje 8 puta veću snagu. Dakle ako radite vjetroelektranu za vjetar brzine 40km/s onda kod vjetra od 20km/sat na sat u vjetru jedva ima snage za pokrenuti stroj dok se kod 80km/sat stroj raspada. Još slikovitije, na području Vinodolske doline poznate po jakim burama, onih par dana na godinu kad puše prava „muška“ bura iznad 100km/sat nosi jednaku količinu energije kao cijela ostala godina. Očito je da vjetroelektrana može koristiti vrlo malo energije vjetra jer su u cijeloj Hrvatskoj vjetrovi mahoviti. No, može se reći, možda je i to malo, isplativo!!!! Pod izgovorom poticaja gradnje obnovljivih izvora energije ( na što nas sili EU) HEP kupuje energiju iz vjetroelektrana po 3 puta većoj cijeni od one koja se može dobiti na tržištu. Jasno je da se tad isplati gradnja takvih elektrana ali tada one idu na poticaje a ne na vjetar. Hvale se da tim poticajima potiču domaću industriju. Ali, investitori su uglavnom stranci (Austrija, Njemačka) i oni ugrađuju samo svoju opremu (do betonskih kanalica) i to ne iz nekih domoljubnih pobuda, već zato jer im njihova vlada tako daje poticaje. Koga mi to potičemo!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.