Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obišao Gorski Kotar

Milanović u Mrkoplju: Stanje je nepovoljno, ali ne i katastrofično!

Zoran Milanović,Gorski kotar
Foto: Vlada RH Flick.hr
1/18
05.02.2014.
u 17:48

Ministar Ivan Vrdoljak i dožupan Marko Boras Mandić danas su obilazili nevremenom pogođeno područje Gorskog kotara. Nakon njih u Mrkopalj je stigao i premijer Milanović

– Na nama je da pomognemo i brinemo se koliko možemo o pogođenim dijelovima. Stanje je nepovoljno, ali ne i katastrofično – rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović danas popodne u Gorskom kotaru, u području za koje je proglašeno stanje elementarne nepogode. Drži da nije riječ o prirodnoj katastrofi nego o teškom stanju koje se može ponoviti i iduće godine. Istaknuo je da je najgore prošlo te kako službe rade svoj posao, priopćava Vlada RH.

Nekoliko sati prije područje je obišao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

– Ovo je velika elementarna nepogoda – kazao je Vrdoljak, koji se s dožupanom Primorsko-goranske županije Markom Borasom Mandićem uživo uvjerio kakva je situacija na terenu. Pohvalio je sve ekipe na terenu, osobito ljude iz HEP-a koji, bez obzira na rizike i potencijalne ozljede, ondje danonoćno predano rade.

Foto: Vlada RH Flick.hr

– Ako nam vremenske prilike dozvole, sutra dolaze Karlovčani, Splićani, Šibenčani, čitava Hrvatska će pomoći Goranima da im se što prije osigura opskrba električnom energijom. Agregate smo povukli iz čitave zemlje, za sada je 12 velikih agregata na svakom trafopodručju. Povući ćemo sve druge kapacitete koje imamo u Hrvatskoj kako bismo normalizirali trenutačnu, apsolutno ekstremnu situaciju – rekao je ministar svjestan da će sanacija čitave mreže trajati mjesecima.

Problem izoliranosti

Na novinarsko pitanje je li se po dolasku u Gorski kotar uvjerio u ono što Gorani godinama ponavljaju – da su najizoliraniji dio Hrvatske, što država ne prepoznaje, pa im čak ukida Zakon o brdsko-planinskom području, Vrdoljak je napomenuo da danas u Gorskom kotaru nema političkih tema.

– Ovdje se danas radi posao. Moramo osigurati normalizaciju života, cijela Hrvatska dolazi u Gorski kotar, a nakon toga ćemo u Vladi ustanoviti posljedice i kako u budućnosti spriječiti ovakve ekstreme – ponovio je Vrdoljak. Novinare je zanimalo i je li točno da je Hrvatska poslala agregate Sloveniji.

– Da, otišla su tri agregata, ovdje ih zasad imamo dvanaest. Tri ekipe sa sjevera Hrvatske otišle su na sjeveroistok Slovenije. Mi ni u jednom trenutku nećemo ugroziti osiguranje i normalizaciju života u Hrvatskoj s bilo kojom pomoći Sloveniji, a ako možemo, trebamo pomoći susjedima. Ako dopuste vremenske prilike, cijela će Hrvatska dolazi u Gorski kotar i neće biti potrebna nikakva međunarodna pomoć – zaključio je Vrdoljak potvrdivši mogućnost da se za Gorski kotar proglasi prirodna katastrofa i time šteta sanira novcem Europske unije.

Sanacija pruge

Članovi uprave HŽ Infrastrukture danas su obišli zatvorene dionice pruge u Gorskom kotaru na kojima interventne ekipe otklanjaju drveće i popravljaju kontaktnu mrežu.

– Suočeni smo s ekstremnim vremenskim uvjetima i, nažalost, u borbi protiv prirode gotovo smo nemoćni. Oko 150 ljudi u 15 interventnih ekipa Regionalne jedinice HŽ Infrastrukture Zapad neprestano je na terenu i uklanjaju drveće s pruge te popravljaju kontaktnu mrežu – kazao je član uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković te dodao:

– Danas im se pridružilo još stotinjak radnika tvrtke Pružne građevine.

– Dajemo sve od sebe da prugu što prije osposobimo za promet. Za sada je očišćena dionica Ogulin – Moravice, ali ona još uvijek nije osposobljena za promet. Intenzivno se radi na osposobljavanju kontaktne mreže kako bi se pruga između Ogulina i Rijeke što prije mogla pustiti u promet – zaključuje Vuković.

>>Zbog snijega zatvorena dionica pruge Ogulin-Rijeka

>>Pogledajte kako je to izgledalo u ledom okovanim Fužinama

Komentara 29

DU
Deleted user
16:27 05.02.2014.

U njegovom inteligentnom pogledu se iščitava da uopće ne zna zašto ga je veliki vođa poslao na teren.

Avatar Neron
Neron
16:37 05.02.2014.

Obećao sam sam sebi - kad ovo prođe javit ću se na VL. Živim u okolici Jospidola (nedaleko Ogulina). U nedjelju ujutro nam je nestalo električne energije, a danas (srijeda), od podneva je napon stabilan. Nitko, ali NITKO ne spominje područje Ogulina, osobito južni dio prema Kapeli kao pogođeno područje. Možete li zamisliti kako je na radio-aparatu slušati vijesti u kojima se uopće ne spominje ovaj dio Like kao nastradalo područje? Nema voćara u kojem bar 30% voćaka nije skrvano! Ne želim politizirati ovu temu kao niti ministar, no - da li je problem što je župan Karlovačke županije HDZ-ovac? Jasno mi je da su Gorani osobito pogođeni, no ni nama, Ličanima, nije bilo bolje. Toplo se nadam, od srca, dragi moji Gorani, da ova nepogoda ni kod vas neće još dugo potrajati. Drž'te se, tata medo i mama bukva su uz vas!

DU
Deleted user
16:00 05.02.2014.

Izađite samo u slučaju ako dođe netko iz vlade, pa morate ga pozdraviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije