Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofa

Prozore smo zabili čavlima da djeci ne padnu na glavu!

skola (1)
Ljiljana Risek
27.01.2011.
u 17:22

Kvake na svim povišenim školskim prozorima su skinute zbog sigurnosti djece i učitelja, a prozorska krila domar je za zid učvrstio - vijcima

 - Nalet vjetra u jednoj učionici iz zida je iščupao cijelo prozorsko krilo! Da ga u padu nije zaustavila cijev centralnog grijanja, srušilo bi se učiteljici i djeci u prvoj klupi ravno na glavu! Kad je učiteljica shvatila što se dogodilo, problijedjela je – ispričao nam je Zvonko Basarić, domar u lepoglavskoj Osnovnoj školi Ante Starčevića. Nakon toga, sva su prozorska krila u školi vijcima učvršćena za zid. S povišenih su prozora skinute kvake, kako se ne bi dogodilo da se, kod otvaranja, sruše na djecu. Kvake su ostavljene tek na donjim manjim prozorima, tek toliko da se mogu otvoriti i učionice provjetriti.

   Školsku zgradu, koja nije renovirana od svoga otvaranja 1968. godine, prate i druge nevolje.

- Budući da se na objektu ništa nije radilo 43 godine, nije ni čudo da je stolarija u ovakvom stanju. Usto, zgrada je pokrivena salonitnim pločama, koje sadrže kancerogeni azbest, pa je njihovo skidanje imperativ. Na ravnim dijelovima krova ploče neprestano pucaju, pa da učenicima ne bi curilo po glavi, svake godine u krpanje krova ulažemo desetke tisuća kuna – žali se ravnatelj Ratko Tomić. Radovi na postavljanju novog krova, stolarije i pročelja trebali su početi još 2008., kada je Grad Lepoglava s Ministarstvom regionalnog razvitka potpisao ugovor o financiranju iz EIB-a II, „težak“ 2,1 milijuna kuna. Škola je pripremila sve dokumente, Grad i Županija osigurali su svoj dio od 440.000 kuna, a ministarstvo – šuti li, šuti.

- Naša škola prva je u Hrvatskoj još 2007. pripremila svu dokumentaciju za EIB. Da bi sve pripremili na vrijeme, ljudi su žrtvovali svoje godišnje odmore. Budući da ministarstvo nije provelo natječaj za odabir izvođača, u međuvremenu nam je istekla građevinska dozvola, pa smo je opet morali produljiti. Sadašnja dozvola vrijedi nam do lipnja, pa ako dotad ne počnu radovi, hoćemo li po drugi put morati trošiti novac da je ponovno produljimo? Taj novac radije bismo utrošili na stručno usavršavanje naših učitelja – negoduje prof. Tomić. Takvim odnosom prema školi ogorčeni su i građani, koji smatraju da je Lepoglava diskriminirana zbog svoje političke (ne)podobnosti.

Učenici 4. b: Zima nam je u učionici!

- Zima nam je, iako su radijatori vrući! Propuh je, „fučka“ po cijeloj školi, prozori se ne daju dobro zatvoriti – uglas su nam rekli učenici 4.b, čija je učionica najhladnija u školi. Nastavnica Gordana Perković kaže da učitelji i djeca rade u teškim uvjetima.

- U učionicama puše, pa je hladnije nego u hodniku! U toplijim mjesecima pak je nesnosno vruće. Nema roleta, a kad im se sunce zabije u glavu, djecu zastori ne mogu zaštititi. Rad s projektorima je nemoguć, jer se učionice ne mogu zasjeniti – požalila se G. Perković. Iz gradskih službi poručuju da im je, nakon tri godine, „puna kapa“ čekanja.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
02:18 28.01.2011.

hdz-sdp demokracija. ako im smeta sunce, neka im javni bilježnik napiše javnobilježničku ispravu, i sunce će prijeći na drugu stranu.

MM
Mladen Miletić
18:52 27.01.2011.

Jadna prejadna Balkanija , nismo svi jednaki kako vidimo i čitamo pa i dijeca nam nisu svuda jednako.. Nisam pročitao dali funkcionira klima u toj školi ili su im i to uskratili u slobodnoj mežunarodno priznatoj i demokratskoj Hrvatskoj !

H9
H99
18:44 27.01.2011.

--- Jacina vlada troši milijarde na izgradnju stanova četničkim ubojicama, zato nema novaca za škole. Tko je djeci kriv što im roditelji nisu rušili Hrvatsku – da jesu, HDZ bi im odavno sagradio novu školu. Trebaju milijuni i za financiranjee četničkih spomenika, novina i knjiga, zato neka škole propadaju. Znanje ionako nije potrebno, lakše se upravlja onima koji ne znaju. Uostalom, članstvo u bilo kojoj od partija vrijedi više od bilo kojega doktorata. Djeco, učite ćirilicu i vičite – Živeo HDZ! – ili još bolje : ЖИБЕО ХДЗ !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije