Naslovnica Vijesti Hrvatska

Provjera potpisa protiv gay braka na slučajnom uzorku

Na arcima koji su stigli na provjeru u Ministarstvo uprave nije navedeno gdje su potpisi prikupljani, neki su napisani istom rukom
19. kolovoza 2013. u 21:22 0 komentara 2 prikaza
referendum brak (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

U Ministarstvu uprave u suradnji s Državnim zavodom za statistiku u tijeku je provjera potpisa koje je prikupila inicijativa “U ime obitelji” radi raspisivanja referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene. Zasad je utvrđeno da je prikupljeno i više od 750.000 potpisa, odnosno njih oko 760.000, ali i da na arcima s potpisima nije naznačeno na kojim su mjestima ti potpisi prikupljani, što bi trebalo biti navedeno prema Zakonu o referendumu. Također, naš izvor kaže da je vizualnim pregledom stečen dojam da je više potpisa napisano istim rukopisom. Statističari DZS-a odredit će slučajan uzorak, najvjerojatnije od 20.000 potpisa, na kojem će se kontrolirati njihova vjerodostojnost. Ovisno o rezultatu provjere odlučit će se je li taj uzorak dovoljan da se donese relevantan zaključak o ispravnosti potpisa ili će se morati provjeravati dodatni potpisi. Naime, ako se utvrdi veći postotak neispravnih potpisa, prebrojit će se idućih 20.000 ili koliko već bude određen uzorak potpisa.

Taj bi posao trebao biti gotov za otprilike tri dana, a s obzirom na to da Sabor zasjeda tek 15. rujna, dotad će saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u svakom slučaju imati pregledane potpise. Za raspisivanje referenduma potrebno je 450.000 potpisa, a s obzirom na to da ih je prikupljeno više od 750.000, jasno je da taj kriterij neće biti sporan.

SDP se protivio raspisivanju referenduma o definiciji braka jer drži da se time ugrožavaju prava seksualnih manjina, a s druge strane HDZ jasno podržava inicijativu “U ime obitelji” koja je tijesno vezana uz Crkvu.

>>U ime obitelji: Nismo mijenjali referendumsko pitanje

 

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.