Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRejting

Provedeno istraživanje: Ove bi stranke ušle u Sabor da su u nedjelju izbori

Zagreb: Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 20:08

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, postojao bi niz onih koji nikada ne bi ušli u Hrvatski sabor

Dvadeset i pet dana prije prvoga kruga lokalnih izbora provedeno je istraživanje koje bi stranke, da se u nedjelju održavaju izbori, ušle u Hrvatski sabor. Rezultate HRejtinga za ovaj mjesec, donosi Dnevnik HTV-a

Da su u nedjelju izbori, samo bi dvije stranke od centra lijevo prešle izborni prag, no one zajedno ne bi mogle složiti većinu. Tri stranke od centra desno bi, prema broju postotaka pretočenim u mandate, mogle, no vjerojatno ne bi sudeći prema njihovoj trenutačnoj "slozi". Prema tome, izbori bi vjerojatno ubrzo opet bili.

"Petorku" koja bi ušla u Sabor predvodi HDZ s 27% biračke potpore. Gotovo 8,5 postotnih bodova manje ima SDP - 18,7. Treća politička snaga u zemlji je Možemo!, trenutačno ima točno 9%. Za četvrto, odnosno peto mjesto bore se Domovinski pokret sa 7,7 i Most sa 7 posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, postojao bi niz onih koji nikada ne bi ušli u Hrvatski sabor. Jedina u toj skupini koja prelazi 2 posto, stranka je koju predvodi ženski dvojac Orešković-Puljak. Daleko su ispod dva: HSS, IDS, stranka pokojnog Milana Bandića i Živi zid.

Na listi onih s jedan i ispod jedan posto je sedam stranaka i sve su trenutačno parlamentarne. To su: Fokus, HNS, Čačićevi Reformisti, Zekanovićevi Suverenisti, HSLS, Glas i HSU. Neodlučnih birača u anketi bilo je gotovo 16 posto. 

U usporedbi s HRejtingom prošloga mjeseca, nema ni gubitnika ni dobitnika. U proteklih su 30 dana pali i HDZ i SDP. Prvi za 0,21, a drugi za 0,03 posto. Možemo jedini u "petorki" raste. Domovinski pokret i Most približno su jednako, zanemarivo pali. Baš kao i broj neodlučnih birača.

Istraživanje je provedeno od 16. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 2,62%, a pouzdanost istraživanja - 95%. 

Ključne riječi

Komentara 6

ZV
ZVONE
21:22 20.04.2021.

Kako Plenki gura u ankete čudnovate od " možemo".

FM
fmica
20:21 20.04.2021.

je....

IK
ivan.katic57
07:39 21.04.2021.

Najbolje da izbora i nema. Cemu sluze? Ova banda se vec dogovori i prije izbora. Cemu bacanje novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije