Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protivnici neovisnosti

Rivera: Djeca nam ne mogu u školu, vlada ne štiti nemoćne

Foto: JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.10.2019.
u 21:00

„Dok bacaju opeke na policiju, dok ih vrijeđaju i ozljeđuju, viču 'ulice su naše'“, rekao je Albert Rivera, predsjednik Građana. „Mi im bez vikanja, demokratski, odgovaramo: ulice su zajedničke“.

Nakon gotovo cijelog tjedna trajanja prosvjeda u Barceloni i drugim gradovima Katalonije, protivnici odvajanja te regije od Španjolske organizirali su svoj prosvjed. Na poticaj Alberta Rivere, čelnika unionističke stranke Ciudadanos, pojavilo se na stotine protivnika odcjepljenja prosvjedujući protiv socijalističke vlade za koju smatraju da ne čini dovoljno da suzbije prosvjede koji su nastupili nakon objave presude devetorici katalonskih lidera.

– Ne možemo voditi djecu u školu niti otvoriti trgovine. Španjolska vlada trebala bi zaštititi nemoćne, rekao je Rivera koji je i rođen u Barceloni. Stoga je jasno da izjava španjolskog premijera Pedra Sancheza koji ističe da sigurno neće biti razgovora sa separatistima nije dovoljna onima koji podržavaju ostanak Katalonije u sastavu Španjolske. Sanchez je poručio katalonskom premijeru Quimu Torri da je prvo potrebno osuditi nerede, a onda izgrađivati mostove prema Kataloncima koji ne žele neovisnost. Prosvjedi potpore zatvorenicima događali su se i u subotu, ali znatno manjim intenzitetom nakon što je u petak došlo do nezapamćenih nereda. Procjenjuje se da je dosad u Barceloni napravljeno 1,1 milijun dolara štete, a jedan prosvjednik i jedan policajac još su u kritičnom stanju.

Međutim, sigurno je da Alberto Rivera nije sazvao prosvjed samo zbog zabrinutosti za stanje u Barceloni i Kataloniji. Socijalisti Pedra Sancheza pozvali su na izbore sljedećeg mjeseca, a prema sadašnjim anketama Riverin Ciudadanos ne stoji najbolje, odnosno uopće ne stoji dobro. Potpora mu rapidno pada pa ispada kako je njegov kontraprosvjed zapravo borba za politički opstanak. S druge strane, zanimljivo će biti vidjeti rezultate novih anketa o neovisnosti Katalonije. Na ispitivanju javnog mnijenja provedenom u srpnju za neovisnost je bilo 44 posto ispitanih, a protiv 48,3 posto. I sam je bivši katalonski predsjednik Artur Mas izjavio da je takva potpora u svakom slučaju nedovoljna za stvarno provođenje odcjepljenja

Komentara 7

BA
BakaMraz
17:27 20.10.2019.

500.000 prosvjednika za nezavisnost a 1.000 za ostanak u Spanjplskoj! Kako ih nije bilo sram izaci na ulicu, mislim na ovih 1.000?

ZO
Zooltan
16:52 20.10.2019.

Neće dobiti neovisnost bez rata.

ZA
Zagor77
19:40 20.10.2019.

Kako to da su podjeljeni kada sa jedne strane ih ima 500,000 a sa druge jedva 1000

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije