Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjeralica za Janukovičem

Protiv miješanja u ukrajinski sukob 70% Rusa

putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.02.2014.
u 10:09

Državni udar: Rusija je otvoreno istupila i osporila legitimnost nove vlasti u Ukrajini, premijer Medvedev kaže da su ‘proveli oružanu pobunu’.

Rusija je u ponedjeljak otvoreno istupila i osporila legitimnost nove vlasti u Ukrajini, ruski premijer Dmitri Medvedev kaže da su oni koji su sada na vlasti proveli “oružanu pobunu”, dakle državni udar. Prije toga, nova je vlast u Kijevu objavila da su za opozvanim predsjednikom Viktorom Janukovičem raspisali tjeralicu zbog odgovornosti za ubojstva prosvjednika i on sada strahuje da mu prijeti sudbina rumunjskog diktatora Ceausescua.

Spreman na bijeg

Rusija je prije toga povukla svog veleposlanika u Ukrajini u Moskvu na konzultacije. Dok ruski lideri osporavaju legitimnost nove vlasti, Rusi, u jednom istraživanju koje je provela agencija VTsIOM širom Rusije ispitujući 1600 ljudi, velikom većinom od 70 posto kažu da ne žele da se Moskva miješa u sukob u Ukrajini! K tome, 94 posto ispitanih ne želi da se ukrajinski scenarij ponovi u Rusiji. Gdje se krije Janukovič, nitko još ne zna pouzdano, navodno je u nedjelju bio na Krimu, u svojoj rezidenciji u Balaklavi pokraj Sevastopolja, a tu je pak smještena ruska flota. Navodno je tamo spremna luksuzna jahta znakovitog imena “Bandido” kojom bi trebao pobjeći u Rusiju.

U međuvremenu u blizini Janukovičeve rezidencije Međigirja u Kijevu nađeni su papiri u kojima su podaci o automobilu novinarke Tetjane Čornovil, koja je pisala o korupciji državnog vrha pa je 25. prosinca njezin automobil zaustavljen, ona izvučena iz njega, divljački pretučena i ostavljena, no preživjela je. O istrazi protiv nje osobnu je brigu tada vodio tadašnji ministar unutarnjih poslova Vitalij Zaharčenko, ali upravo je on bio na meti njezinih novinarskih istraga, kao i ukrajinski glavni državni odvjetnik Viktor Pšonka, odnosno njihova imanja.

Poljacima sve jasno

U međuvremenu je Poljska objavila da predsjednika Janukoviča tretira kao bivšeg predsjednika.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Poljska smatra da je predsjednik Janukovič bivši predsjednik, svrgnut revolucijom. Međutim, vlasti su provocirale tu revoluciju i zato je ona opravdana – rekao je Roman Kuźniar, savjetnik za vanjske poslove poljskog predsjednika. Savjetnik poljskog predsjednika uvjeren je da Janukovič neće dobiti zaštitu i da neće biti u stanju organizirati kontrarevoluciju. I zaista je zasad mirno na istoku zemlje pa se i u Harkivu oni koji podržavaju prosvjednike s kijevskog EuroMajdana drže podalje od onih kojima se preokret ne sviđa. Na Majdanu u Harkivu, jednom od najvećih trgova u Europi, nešto je življe bilo u subotu, a u ponedjeljak se po 200-300 ljudi okupilo na dvije suprotstavljene strane, javlja BBC.

U glavnom gradu Kijevu u ponedjeljak je bilo mirno, kao i u Donjecku, gradu blizu ukrajinsko-ruske granice, u čijoj je okolici rođen i Viktor Janukovič, u miješanom braku oca bjelorusko-poljskog podrijetla i majke iz rusko-ukrajinskog braka. U Kijevu se raspravljalo o novom šefu sigurnosne službe, Vitalij Kličko predlaže da svi koji promoviraju separatizam odgovaraju pred zakonom.

Komentara 5

BJ
Ben Juda Talmudan
11:00 25.02.2014.

Jedan od lidera opozicije, Arsenij Jatsenjuk, jučer je izjavio: "Ukrajina nikada nije bila suočena s ovakvom financijskom katastrofom". Također je naglasio kako bi se Ukrajina trebala odmah zadužiti kod MMF-a. "Dali su mu uistinu zastrašujuću sliku financijskog stanja u zemlji. Nemamo više vremena, moramo djelovati odmah i što prije formirati Vladu", rekao je Jatsenjuk. Sve je spremno za okupaciju Ukrajine.Ono što mene kao pripadnika židovskog naroda užasno nervira,podržavaju se neonacisti,koji imaju izraženi antisemitski pa i antiruski stav.Isti sa Zapada koji njih podržavaju u stvaranju kosa,financirali su i Hitlera koji je potamanio milijune Židova i drugih naroda.Fuj

Avatar MiIion
MiIion
18:01 25.02.2014.

Ponavljam, Ukraina, Cecenija, Abchazija, Gruzija susamo mostovi, cilj je Rusija.

DZ
dzukaficuka
10:37 25.02.2014.

Samo oce li Putin poslusati svoj narod.Ako Rusi krenu na Ukrajinu sa Vojskom bti ce krvi do koljrna.Isti scenarijo kao EX YU i Milosevic ne sme niko da vas bije.Dije se EU ili u ono vrijeme EWG umijesali izbijo je RAT.Zato Klicko i ostali trebali ste se strpiti jos jednu Godinu i na izborima onda ici na sve ili nista .Ovako ste grnuli Zemlju u ponor svaka inerpretacija je moguca.EU nije htijo 2004 da podpisuje taj famozni ugovor kao i sa HR su se podsmijavali sad se zavukli Opoziciji u Dupe da te glava boli.Naj gore cijeli Svijet to gleda i svako ima svoje zakljucke EU je niko i nista tu su Zslo DDR M CY niko ih ne sljivi jedino su za EU vazniji u Berlinu ali nigdije drugdije.Kao Holandani Belgija niko i nista ali purenje da te Glava zaboli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije