Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne žele konzultiranje Ustavnog suda oko referenduma protiv outsourcinga i monetizacije

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" te inicijativa koja je okupila 17 sindikata protiv outsourcinga dijelile su danas informativne letke saborskim zastupnicima prije rasprave o prijedlogu Zakona o referendumu
25. veljače 2015. u 10:06 4 komentara 602 prikaza
letci protiv outsourcinga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" te inicijativa koja je okupila 17 sindikata protiv outsourcinga dijelile su danas informativne letke saborskim zastupnicima prije rasprave o prijedlogu Zakona o referendumu, a nekad kasnije u danu, vjerojatno navečer, i rasprave o odluci o slanju referendumskog pitanje o outsourcingu na ocjenu ustavnosti na Ustavni sud. Odbor za Ustav takvu je odluku donio još početkom prosinca prošle godine, ocijenivši kako je referendumsko pitanje protuustavno, a zahtjev za raspisivanje referenduma nedopušten.

Sindikalist Željko Stipić objasnio je da od zastupnika traže da, umjesto da podrže prijedlog Odbora za Ustav da se obrate Ustavnom sudu, odmah idu u raspisivanje referenduma.

- Dijelili smo materijale kao pripremu saborskim zastupnicima da u pravom trenutku znaju pronaći pravu riječ u raspravi. Napokon je nakon sedam mjeseci došao taj dan i dočekali smo da se saborski zastupnici udostoje raspraviti o sudbini inicijative o outsourcingu. Očekujemo da rasprava bude konstruktivna, a da zaključak bude to kako se raspisuje referendum – kaže Stipić. Vjeruje kako je odluka da se o ustavnosti referendumskog pitanja konzultira Ustavni sud samo "jedna obična kupovina vremena".

- Valjda bi nakon ovih sedam mjeseci trebali čekati još nekoliko mjeseci da narod na kraju kaže svoje mišljenje o tome što misli o izdvajanju pomoćnih poslova u javnom sektoru – prigovara Stipić.

Sindikalist Mijat Stanić iz inicijative "Ne damo naše autoceste" također nije zadovoljan odlukom da se konzultira Ustavni sud, ali ne oko referenduma protiv outsourcinga, već oko referenduma protiv monetizacije autocesta.

- Podnijeli smo zahtjev Saboru, a i zastupnicima dijelimo naš zahtjev da odbace odluku saborskog Odbora za Ustav jer su teze na koje se pozivaju zašto treba ići na provjeru ustavnosti netočne i ne drže vodu. Niti se prekomjerni deficit mora rješavati prodajom autocesta ili davanjem autocesta u koncesiju niti mi, kao što je navedeno, zabranjujemo uslužne djelatnosti. One se dapače čak i ne daju u koncesiju, nego se po pravilniku iz 2011., a što bi šef Odbora Peđa Grbin i ostali trebali znati, riješavaju ugovorom – objašnjava Stipić te poziva sve saborske zastupnike "da ne staju iza nečeg što je neozbiljno i neodgovorno i pokazuje nestručnost".  

>> Ustavni sud mogao bi reći da je referendum nepotreban

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • R00kie:

    zele samo zadrzat uhljebnicka prava na racun ostalih poreznih obveznika

  • propalismoFranjoskroz:

    svi se bore za komunizam i socijalizam???Nema spasa ovoj državi.....

  • Somelier:

    Neznam čemu iči sa referendumom na ustavni sud kada je tu sve jasno.Autoceste nesmiju u koncesiju jer su naše a još ih i otplačujemo pa nema šanse da bi prodajom ili koncesijom mi zaradili. Ako su isplative onda su dobre ... prikaži još! i nama. A što se tiće outsourcinga je stvar drugačija. Tu bi trebalo tužiti vlast za manipulaciju jer se ne koristi Hrvatski jezik pa ljudi ne znaju koja strahota ih čeka. Još više izgubljenih radnih mjesta. Outsourcing se koristi onda kada se hočeš iz glavne firme riješiti viška radne snage pa se osnivaju tzv firme kćeri. Do sada je dokazano da niti jedna firma kćer nije preživjela osim ako je i dalje služila manipulacijama. Outsourcing su mogli nazvati: "prebacivanje" "preraspoređivanje", rastakanje, pretakanje i slično.