Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijski sud u Zadru primjenio zakon o oprostu jer nije utvrđeno da je Edita Rađen bila u Škabrnji u vrijeme zločina

Protiv Edite Rađen u nedostatku dokaza obustavljen kazneni postupak

sudnica
Arhiva VL
23.12.2009.
u 16:44

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prekvalificiralo je kazneno djelo pa je Županijski sud u slučaju Edite Rađen primjenio zakon o oprostu jer nije dokazano da je bila u Škabrnji u vrijeme zločina

Županijski sud u Zadru prije desetak dana obustavilo je kazneni postupak protiv Edite Rađen-Potkonjak koju je još 1995. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Škabrnji 1991. godine. Županijski sud u Zadru osudio ju je da je sudjelovala u oružanoj pobuni, ali ne i da je ne i da je sudjelovala u zločinu pa je kazneno djelo preinačeno.

Na zahtjev same Edite Rađen i njena branitelja Slobodana Budaka, kako doznajemo, postupak je vraćen u fazu glavne rasprave, a novim dozanim postupkom Županijsko državno odvjetništvo je prekvalificiralo optužbu za djelo oružane pobune pa je Županijski sud u Zadru obustavio postupak.   

- Išli smo na prekvalifikaciju djela, odnosno na oružanu pobunu jer se nije moglo dokazati da se Edita Rađen u vrijeme zločina nalazila u Škabrnji. Kako je riječ o djelu koje potpada pod zakon o općem oprostu, na temelju toga smo i postupili - rekao nam je županijski državni odvjetnik Ivan Galović. 

Inače, Edita Rađen koja je radila kao medicinska sestra u Benkovcu osuđena je na temelju izjave jednog svjedoka koji nije bio u Škabrnji u vrijeme zločina. Taj je svjedok izjavio da je tek od drugoga čuo da je ona sudjelovala u pokolju civila.

Podsjetimo, i njen brat Ernest Rađen lani je u listopadu također pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza da je sudjelovao u pokolju civila u Škabrnji.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:15 23.12.2009.

Da je na njenom mjestu bio Hrvatski branitelj dobio bi 10 g.Plači voljena zemljo !

KI
kiseljali
19:04 23.12.2009.

Mesićevi posljednji potezi! Tako su radili i prije, samo su za razliku ubijali i klali Hrvate za nekoliko kuna!! partizanska posla!! još malo, gadovi prokleti!!

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
22:52 23.12.2009.

Sad me cudi, na osnovu cega su je u odsutnosti osudili na 15 godina zatvora a ako za to nisu imali dokaza?? Osudjena na temelju izjave jednog \'\'svjedoka\'\' koji je u to vrijeme bio ko zna gdje, ali je \'\'CUO OD NEKOG DRUGOG\'\' da je i ona sudjelovala u tom masakru i pokolju!!! Pa, ko je taj \'\'netko drugi\'\'?? zasto on saam to ne potvrdi?? 15 godina dat nekom ko s tim nema blage veze, nije nista dokazano, a oslobodit nekog za kog postoje svi , neoborivi dokazi, nekog ko je pobio 13 zarobljenih i razoruzanih rezervista bivse JNA, ... to moze samo Hrvatsko PR(lj)AVOSUDJE ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije