Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Protestantska i Katolička crkva gube rekordan broj vjernika: 'Potrebne su hrabre promjene'

Osim potrebe za promjenama, stručnjaci smatraju kako je crkveni porez jedan od razloga napuštanja crkve
26. lipnja 2020. u 16:23 13 komentara 2229 prikaza
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Kevelaer
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prošle godine dvije kršćanske crkve u Njemačkoj napustio je rekordan broj vjernika, njih preko pola milijuna, priopćile su Katolička crkva i Protestantska crkva u petak.

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih mjesta u svijetu Poznato hodočasničko mjesto Više tisuća vjernika u Međugorju na godišnjicu ukazanja

„Katolička crkva u Njemačkoj broji 272.771 vjernika manje nego prethodne 2018. godine. To je 22 posto više izlazaka nego prethodne godine“, objavila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Istodobno je Protestantska crkva u Njemačkoj u Hannoveru priopćila kako 2019. broji 270.000 članova manje nego prethodne godine.

Ukupno u Njemačkoj nekoj od dvije glavne kršćanske crkve trenutno pripada oko 43 milijuna građana, od 83 milijuna koliko Njemačka broji stanovnika. To je za oko pet milijuna manje nego 2012.

Predstavnici obje crkve su izrazili željenje zbog masovnog odlaska vjernika iz redova crkve te kao jedan od razloga istaknuli potrebu promjena unutar crkve.

„Ove brojke nas tište. Crkva se mora promijeniti i to već sada čini“, rekao je predsjednik Vijeća njemačke Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm.

CENTAR IDUNA Buknula zaraza u neboderu u Njemačkoj: Stanare optužili da se zaraza proširila na proslavi

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je rekao kako se odlazak vjernika iz redova crkve „ne da uljepšavati nikakvim riječima“ te da su potrebne „hrabre promjene“ kako bi se proces odlaska vjernika zaustavio.

Stručnjak za crkveno pravo Thomas Schueller je za Njemačku novinsku agenciju rekao kako se proces napuštanja crkve događa i u godinama u kojima nisu zabilježeni skandali sa seksualnim napastovanjem maloljetnika.

„Katolička crkva gubi na privlačnosti čak i bez skandala“, rekao je Schoeller. On je naglasio kako posebice žene napuštaju crkvu razočarane „nespremnošću na promjene“.

Prema podacima Instituta za svjetonazore iz 2018., najveću skupinu s obzirom na pripadnost vjerskoj skupini činile su osobe bez vjeroispovijesti, njih 31 milijun, što čini 37 posto stanovništva.

Njemačka policija ISTRAGA U TIJEKU Uhićen Nijemac koji je prijetio muslimanima ubojstvom: Duže vrijeme planirao teroristički napad

Stručnjaci smatraju da je i crkveni porez jedan od razloga službenog istupanja iz redova crkve. Pripadnici dviju najvećih crkava, katoličke i protestantske, u Njemačkoj plaćaju crkveni porez koji iznosi devet posto od poreza na dohodak.

Njemačka Katolička crkva je od crkvenog poreza 2018. ubrala 6,7 milijardi eura, a Protestantska crkva 5,8 milijardi.

 

Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
 • samoborka:

  Vjera i religija nikada nisu bili problem. Problem je Čovjek koji kao biće u sebi sadrži nemalu dozu bestijalnosti, slabosti i zla pa doslovno sve na ovome svijetu izvrne i zlorabi,pa tako i religiju. Nikada se ljudi nisu klali međusobno ... prikaži još! radi Boga, nego radi vlastite moći i interesa, lažno to nazivajući borbom za religiju. Najveći problem je što većina onih koji odbacuju "nebeskog Boga", nađu za njega zamjenu ovdje na Zemlji. A najčešće je tu riječ o božanstvu nađenom u vlastitom Ja,tj u egu i vlastitim slabostima..žustro i agresivno to nazivajući individualizmom i naprednošću. Nisam nikakav vjerski fanatik, a čak niti doslijedni vjernik..ali poznavajući Čovjeka..znam da je klanjanje samome sebi i "zemaljskom" daleko pogubnije od klanjanja nebeskom Bogu, pa makar i izmišljenom.

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Ja sam za to da se i nama omogući odabir : da li želimo da se od našeg poreza financira crkva (bilo koja vjeroispovijest) ili kojekakve nevladine udruge koje parazitiraju na proračunu🤣🤣🤣

 • Latigo:

  Zato u Njemačkoj raste broj muslimana. Ako ateizmom i dijaboličnim liberalizmom inficirane Švabe ne žele Krista imat će Muhameda. Pa sretno im bilo, neka se samo i dalje furaju na liberalizam, genderizam, feminizam...