Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPILI SE DESECI TISUĆA LJUDI

Prosvjednici u Srbiji tražili ostavke, kraj reality emisija...: Postavili rok za ispunjenje zahtjeva

Beograd: Prosvjed "Srbija bez nasilja" organiziran bez obraćanja političara
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/22
08.05.2023.
u 18:35

Tražila se smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije podnio ministar prosvjete Branko Ružić dokaz da "vlast poznaje samo pritisak građana" i da je "neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune"

Poslije trodnevne nacionalne žalosti svi učenici u Srbiji vratili su se u ponedjeljak na redovitu nastavu, osim u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. svibnja 13-godišnji učenik očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šest učenika i nastavnicu. Od jutra su u svih 1.800 škola u zemlji raspoređeni su policajci, a bit će pojačano prisustvo policije i na svim javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, uključujući i prosvjedno okupljanje koje je u 18 sati počelo u Beogradu, kojim se želi ukazati na društvene probleme iz kojih su, u samo dva dana prošloga tjedna, proizišla dva masovna ubojstva.

Deseci tisuća ljudi okupili su se u središtu Beograda i još nekoliko gradova Srbije na prosvjedu "Srbija protiv nasilja". Na prosvjed je pozvala proeuropska oporba, ali je navedeno da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Beograd: Prosvjed "Srbija bez nasilja" organiziran bez obraćanja političara
1/20

Zastupnici ispred parlamenta Srbije nose transparent "Srbija protiv nasilja", a sa skupa je upućen zahtjev za hitno zaustavljanje promoviranja nasilja u medijima i javnom prostoru. Sudionici skupa traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy koje šire nasilje i mržnju u svojim 'reality show' programima i ukidanje te vrste programa. Zatraženo je i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Traži se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije podnio ministar prosvjete Branko Ružić dokaz da "vlast poznaje samo pritisak građana" i da je "neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune".

Sudionici skupa "Srbija protiv nasilja" krenuli su u tišini u prosvjednu šetnju od parlamenta do zgrade vlade Srbije gdje će ponoviti zahtjeve. Sa skupa je zatraženo hitno sazivanje sjednice parlamenta, radi razmatranja odgovornosti vlade i sigurnosne situacije. Rok za ispunjenje svih zahtjeva prosvjednika je do petka.

Prosvjedni skupovi su organizirani i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku. 

M. (55) ulicama Beograda šeće 30 godina, od 27. ožujka '93. kada su tenkovi slomili studentske antiratne demonstracije, a bila je pred Skupštinom i 6. listopada 2000. kada je bilo neizvjesno hoće li Legijini specijalci pucati po okupljenima. Pitali smo je na koliko je demonstracija do sad bila i je li se umorila od silnih šetnji.

"Nisam se umorila zato što živimo u mraku, u medijskom mraku. Kako da se umorim kada nikako ne napredujemo. Zemlja nam stagnira, ne napreduje i svi smatraju da smo 'zatucani Srbi'. Katastrofa. Neću se nikada umoriti dok u Srbiji ne bude bolje. Koliko je bilo prosvjeda, ne mogu ni nabrojati. Što god je bilo, mi smo svi na ulici", kaže.

Ključne riječi

Komentara 26

DI
Dingač
19:40 08.05.2023.

da su se Beograđani ovako pobunili kad je srpska vojska napala hrvatsku, sad bi živjeli u prijateljstvu. do jučer je njihova vlast prijetila hrvatskoj, a vi ste njihove boli prikazivali kao naše. kako siju, tako će i žeti. Hrvatskoj platiti ratnu odštetu i kazniti ratne zločince da počnemo normalno komunicirati.

DO
domagoj1492
20:06 08.05.2023.

Ludilo pokucalo na vrata.

ZA
zagabria1
23:02 08.05.2023.

Taj režim će nadmašiti i sjevernokorejski. Svi od vlasti dirigirani mediji vrijeđaju rposvjednike, u stilu par desetaka pijanih budala itd. Sumrak civilizacije tako geografski blizu nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije