Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Paragvaju

Prosvjednici zapalili parlament jer je vlast u tajnosti promijenila ustav

ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH OR INJURY A protestor, who is wounded by a rubber bullet in clashes with police during a demonstration against a possible change in law to allow for presidential re-election, stands in front of the C
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
01.04.2017.
u 21:45

Bez prisustva i znanja oporbe vladajući senatori izglasali su ustavne promjene koje bi predsjedniku Cartesu dale još jedan mandat

Prosvjednici su u noći s petka na subotu zapalili zgradu parlamenta u Paragvaju. Bio je to vrhunac žestokih i poprilično nasilnih prosvjeda koji su izbili nakon što je oporba u toj zemlji doznala da su vladajući održali tajno glasanje kojim su omogućili predsjedniku Horaciju Cartesu da se kandidira za drugi predsjednički mandat. U tajnosti se sastalo 25 senatora, koji su činili tanku većinu, i izglasalo promjene ustava, što je oporba nazvala državnim udarom i atakom na demokraciju. Tu odluku senatora jučer je trebao potvrditi i zastupnički dom parlamenta u kojem stranka predsjednika Cartesa ima dostatnu većinu, no nakon svega što se dogodilo, ta je sjednica otkazana.

U sukobima prosvjednika i policije ubijen je jedan aktivist, a tridesetak ih je ranjeno, među njima i dvojica zastupnika i jedan senator. Ulice glavnog paragvajskog grada Asunciona nalikovale su na bojno polje, a zgrada parlamenta navodno je gorjela više od dva sata prije nego što su vatrogasci uopće uspjeli do nje doći. Prije paljevine prosvjednici i aktivisti provalili su u urede senatora koji su glasali za promjene ustava i uništili sve što je u njima bilo.

Paragvaj je demokratski ustav dobio 1992. godine, tri godine nakon pada vojne hunte generala Alfreda Stroessnera koji je zemljom vladao od 1954. godine kada je proveo vojni udar.

> > Kaos u Paragvaju: prosvjednici zapalili zgradu Kongresa, ozlijeđeni političari i novinari

Komentara 2

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:52 01.04.2017.

a,di smo mi ?

ZA
zarac
14:47 02.04.2017.

Horacio Cartes: businessman, desničar, do svoje kandidature nije bio niti prijavljeni glasač. Treba li naglasiti da je izjavio kako bi ubio vlastitog sina da mu kaže da je gay. DEA ga imala u svom izvještaju. U Hrvatskoj bi sigurno bio u 'središnjici'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije