Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjednici: Vlada i HŽ su rupe bez dna, a Čaglin rezervat!

Šezdesetak stanovnika prosvjedovalo je nakon što je iz HŽ-a stigla službena informacija kako se željeznička pruga od Pleternice preko Čaglina do Našica ove godine neće obnavljati i njome vlakovi neće prometovati
01. travnja 2012. u 14:13 3 komentara 19 prikaza
Čaglin (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Josipoviću i Milanoviću, jeste li i nama predsjednik i premijer? Vlada - rupa bez dna,HŽ - rupa bez dna,Čaglin - rezervat. Vratite nam naše. Dosta nam je nesposobne i preskupe vlasti ! Neki su ovo od transparenata  koje sudanas nosili stanovnici Čaglina i okolnih naselja na prosvjednom skupu organiziranom simbolično pet minuta prije dvanaest sati na željezničkom prijelazu preko državne ceste u pravcu Slavonskog Broda, odnosno Našica.

Njih šezdesetak na ovaj su način izrazili svoje nezadovoljstvo nakon što je iz HŽ-a stigla službena informacija kako se željeznička pruga od Pleternice preko Čaglina do Našica ove godine neće obnavljati i njome vlakovi neće prometovati.

– Ovoj bi pruzi trebalo podići spomenik, a ne ju ukidati. Zar su svi zaboravili da je ona u vrijeme Domovinskog rata i blokade Okučana bila jedini slobodan pravac u ovom dijelom Hrvatske i da je njome dnevno prolazilo po stotinu vlakova – pitala je Amalija Fridrih.

– Ja živim u Njemačkoj no, planirali smo doskora se vratiti u naš Latinovac. Šta sad da radimo kad ovaj kraj očito propada – rekla je Danica Huber.

Prosvjed u Čaglinu organizirala je Udruga za zaštitu prava čovjeka Aleksander koja je nedavno o problemu čaglinskog kraja pisala i Predsjedniku Josipoviću i Saboru RH.

– Mi smo svjesni da na cijelom čaglinskom području živi samo 3000 stanovnika ali i oni vrijede kao i drugi u Hrvatskoj. Banka je već otišla iz Čaglina, sad smo ostali i bez pruge, dogodine će otići i INA i općina i šta će onda biti s ovim krajem? Prije izbora obečavali su nam svašta ali očito od toga neće biti ništa – rekao je Nenad Fumić, predsjednik udruge.

Zbog dotrajalosti pruge vlakovi su njome prestali prometovati prije nešto više od dvije godine i od tada putnike, prema voznom redu vlakova i uz istu cijenu, prevoze autobusi. Ne zna se međutim, do kada će tako biti jer su iz HŽ-a već najavljivali kako će i zamjenski autobusi prestati prometovati. Čaglinčani kažu da će nastaviti razne aktivnosti kako bi ukazali na potrebu da se željeznički promet vrati u njihov kraj.

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • bez.komentara:

    Glavno da se se*e po HŽ-u,a kad žele ukiniti neisplative linije onda protest,opet nije dobro,se*u po HŽ-u,a ne kupuju karte. Je***a ništa ne paše

  • yocko:

    Što če vam pruga i vlak kad svi imaju aute.

  • zolja:

    Komentirate o kraju o kojem neznate ništa. Malo se raspitajte, pa ćete saznati da u tom nerazvijenom kraju nema gdje da se zaposli, da se radi toga teško živi, a da ljudi putuju pješke ili biciklima, jer nama lokalnog javnog ... prikaži još! prevoza, a o autima i gorivu da nepričam.