Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'dvostruki standardi'

Prosvjednici u Švedskoj oštro protiv Izraela na Euroviziji: 'Izbacili se Rusiju, a njih nećete'

Foto: REUTERS
1/9
10.04.2024.
u 20:50

Mašući palestinskim zastavama i transparentima, prosvjednici su u srijedu u švedskom gradu Malmou pozvali na bojkot Izraela na nadolazećoj Euroviziji koja će se sljedeći mjesec održati u tom gradu.

Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja organizira izbor za pjesmu Eurovizije predstavlja taj događaj kao nepolitičan. No često se globalna politička klima odrazi na natjecanje, koje se ove godine događa uz prosvjede i bojkote zbog razarajuće vojne operacije Izraela u Gazi, potaknute napadom Hamasa 7. listopada, utječući na razne kulturne događaje u Europi ove godine.

"Smatram da Izrael nipošto ne treba sudjelovati na Euroviziji i da su potpuno dvostruki standardi što su im dopustili da se natječu dok su izbacili Rusiju", rekao je knjižničar i stanovnik Malmoa Mats Rehle (43). Prosvjednici u Malmou su među ostalim nosili transparent koji je iznad loga Eurovizije imao istaknut poziv na bojkot Izraela, dok je drugi transparent bio umrljan mrljama nalik na krv, sa škarama koje režu kabel mikrofona s izraelskom zastavom.

EBU je 2022. godine zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji nakon što je nekoliko europskih javnih televizija pozvalo da se zemlja izbaci s natjecanja zbog invazije na Ukrajinu. Unija je rekla da je suspendirala ruske televizije zbog "neprestanog kršenja članskih obveza i kršenja vrijednosti javnog servisa."

VEZANI ČLANCI: 

Odluka organizatora da uključe izraelsku televiziju KAN potaknula je prosvjede umjetnika i ministara, ali je EBU u siječnju objavila da Eurovizija nije natjecanje među vladama i da KAN ispunjava sve obveze. Unija je dosad odolijevala pozivima da se Izrael isključi iz Eurovizije, a u srijedu su pozvali ljude da se suzdrže od internetskog nasilja prema nekima od sudionika.

"Na sve nas djeluju slike, priče i neupitna bol onih u Izraelu i Gazi", priopćila je EBU. "Međutim, želimo iskomunicirati brige i rasprave vezane uz ovu situaciju, posebice ciljane kampanje na društvenim mrežama protiv nekih natjecatelja", dodala je EBU.

FOTO 'Bio je kolovođa: Evo kako je Andrej Plenković izgledao kao dijete

1/16
Ključne riječi

Komentara 8

XA
xaron
20:58 10.04.2024.

Na kraju če Švedi dati Nataniehu Nobelovu nagradu za mir.

SE
Serengeti
21:03 10.04.2024.

Nakon 15 000 ubijene DJECE u 6 mjeseci rata oni još neznaju da li Izrael radi pokolj u Gazi ili ne 🤡. Ili vratiti Rusiji u Eurosong ili izbaciti i Izrael. Isto vrijedi i za olimpijske igre. Vidi se da SAD upravlja cijelom Europom i svim njenim institucijama!

PL
plotto
21:27 10.04.2024.

Obvezno izbaciti izrael sa Olimpijade i svih međunarodnih natjecanja ! Oni nemaju što raditi u društvu civiliziranih naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije