Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Prosvjedima se pridružuju laburisti, sindikati, studenti...

pernar prosvjed (1)
Željko Lukunić/Pixsell
02.03.2011.
u 16:10

Jučerašnji poziv da se Facebook prosvjedima odazovu svi, pa i političari, neki su i prihvatili

Jučerašnji poziv da se Facebook prosvjedima odazovu svi, pa i političari, nakon samo 24 sata prihvatili su čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, vođe školskog sindikata Preporod Željko Stipić i sindikata Hrvatskih auto-cesta Mijat Stanić, dok je prvi čovjek HSLS-a Darinko Kosor podržao prosvjedničko okupljanje. Dolaskom i traženjem da Vlada da ostavku pobunit će se i Zelena stranka.

- I sam ću večeras u 18 sati doći prosvjedovati na Cvjetnom trgu u želji da se izbjegne bilo kakvo nasilje i jurišanje na policijske kordone jer nije policija donijela Zakon o zabrani okupljanja na Markovu trgu. Građani imaju pravo zahtijevati izbore, a u Saboru se taj zahtjev ostvariti ne može. Saborom su zavladali ispravljači krivih navoda. No ono što me posebno zasmetalo izjava je izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode da određivanje datuma izbora treba čekati kraj pregovora s EU. Time se jedan eurobirokrat umiješao u unutarnju politiku Hrvatske zabranjujući građanima njihovo ustavno pravo - objasnio je Lesar pozivajući sve da večeras na prosvjede dođu s upaljenjim svijećama.

A tamo će biti i članovi Zelene stranke koji smjenu Vlade žele i zato što su kategorički protiv rasprodaje hrvatskih prirodnih resursa.

- Već za petak pokušat ćemo organizirati dolazak autobusa iz Rijeke i Splita kako bi se zagrebačkim prosvjednicima pridružili i ljudi iz drugih gradova - najavio je predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić.

U petak na prosvjede će sve svoje članove (njih ukupno 9000, od čega je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji više od 3000) pozvati i šef školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

- U petak se sigurno pridružujemo prosvjedu. Žalosti me rezerviranost nekih sindikalnih središnjica prema ovome što se događa - kazao je Stipić uz kojeg je i čelnik sindikata Hrvatskih autocesta Mijat Stanić.

- Budu li prosvjedi mirni i dostojanstveni, bez ikakvog politiziranja, s transparentima, u petak stižemo i mi. Najave Vlade da bi se određene dionice autocesta dale pod koncesiju, što znači da bi netko zarađivao na profitabilnim dionicama, nama su posve neprihvatljive. Oštro smo protiv toga, jer su auto-ceste vlasništvo svih građana pa ću ja na prosvjed pozvati sve građane, a ne samo članove našeg sindikata - govori Stanić.

Mada se na prosvjedu neće pojaviti, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor podržava prosvjedno izražavanje nezadovoljstva sadašnjim stanjem u zemlji, ali, naglašava, isključivo na miran i zakonit način.

- Očito je da je na djelu pakt između desne, vladajuće, i lijeve kolacije te upravo suprotno, HSLS, kao treća politička opcija jasno izražava podršku svima koji koriste svoje ustavno i zakonsko pravo. HSLS sa svojim vodstvom neće se pridružiti prosvjedima građana kako ne bi dali povoda za politizaciju - stoji u Kosorovu priopćenju.

No već večeras među prosvjednicima će biti i studenti Filozofskog fakulteta.

- Zasad nije donesena nikakva službena odluka da se organizirano pridružimo prosvjedima, no zainteresirani pojedinci će doći, a već idućeg tjedna studentski plenum će raspravljati o odluci da ovim prosvjedima i službeno damo potporu - kazao nam je docent na Filozofskom fakultetu Mato Kapović. Moguću podršku već su najavili i aktivisti Zelene akcije i Prava na grad.

Ključne riječi

Komentara 192

CA
Cavakul
16:17 25.04.2015.

Ako prosvjedi budu miroljubivi onda ćemo i mi doći! Što to znači!Doći ćemo kad vidimo da ste vi došli i kako se ponašate, priopćuje Kosor.Ako nas bude bit će nas i td. Laburiste je vlada osramotila izigravanjem i primjenom zakona i na taj način su Laburisti razočarali svoje glasaće.Čekaj magare da trava naraste!

OB
-obrisani-
16:29 02.03.2011.

Ak\' se skuplja neradnička banda s filozofskog, onda ja otvaram facebook profil i organiziram protuprosvjed. Pljuc. Pa to su neradnici po struci....

AN
ana
17:19 02.03.2011.

Kaj se može oprosnica - ja od HDZ-a dobivam 40 KN po satu i time se ponosim. Pošto dakle nisam nezaposlena - možda i odem prosvjedovati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije