Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOKIRALI CESTU

Prosvjedi tijekom koronavirusa: Poljaci trubili protiv novog zakona o pobačaju

Prosvjed u Poljskoj
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
1/6
14.04.2020.
u 17:33

U srijedu, donji dom parlamenta raspravljat će o prijedlogu zakona koji bi eliminirao mogućnost pobačaja u slučaju teške i nepovratne deformacije ili neizlječive bolesti fetusa

Prosvjednici protiv novog zakona kojim se brani pristup pobačaju u Poljskoj izišli su u utorak na ulice Varšave, no umjesto uobičajenog prosvjeda, demonstrirali su u svojim automobilima kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom. 

U Varšavi, prosvjednici su trubili i djelomično blokirali jednu od glavnih prometnica u gradskom centru usred dana te su izvjesili transparente kroz prozore svojih automobila. Organizatori su također ohrabrili prosvjednike da drže transparente dok stoje u redovima ispred trgovina i da ih stave na svoje balkone. 

FOTO Prosvjed u Poljskoj

Prosvjed u Poljskoj
1/6

Danas je pobačaj u Poljskoj legalan samo u tri slučaja: kad trudnoća predstavlja prijetnju životu ili zdravlju majke, kad je ishod zabranjenog čina poput silovanja ili incesta, te u slučaju teške i nepovratne deformacije ili neizlječive bolesti fetusa. 

U srijedu, donji dom parlamenta raspravljat će o prijedlogu zakona koji bi eliminirao treći slučaj, odgovoran za većinu legalnih abortusa u zemlji proteklih godina. Godine 2018. od 1100 abortusa koji su izvedeni u poljskim bolnicama, 1050 njih izvedeno je  zbog deformacije ili neizlječive bolesti kod fetusa, prema informacijama ministarstva zdravlja. 

Još jedan prijedlog zakona o kojem će se raspravljati na sljedećem parlamentarnom zasjedanju zabrana je seksualnog odgoja u školama.

Ključne riječi

Komentara 7

NE
Nepokolebljiv
08:36 15.04.2020.

Zenka kobre lezi nad gnijezdom jaja dok se mlade kobre izlegu te cuva jaja od stete ili unistenja po cijenu vlastitog zivota. Majka aligator bdije nad gnijezdom jaja dok se mladi izlegu i njezno ih potom u raljama odnese uu vodu gdje im je vjerojatnije prezivljavanje. Sve, apsolutno sve zvjeri na planeti po cjenu vlastite egzistencije brane nerodeni podmladak osim ideoloski "naprednih" progresivnih zenskih pripadnica ljudske vrste koje uz pomoc ljecnika (koje li tragedije poziva) ubijaju vlastito nerodeno cedo, u velikom postotku razvijeno do stupnja da bi moglo samostalno prezivjeti ili uz malu pomoc danasnje medicine, na bestijalan nacin rastrgano u djelove u majcinoj utrobi ili cak porodeno zdravo i cijelo pa potom zdrobljene lubanje ili slomljene kicme klijestima ubijeno. Koje li progresivne humanosti! Poljaci svojim trubama daju podrsku nemocnima da ih politicari zastite od gore sudbine nego je monstrum Mengele cinio zrtvama nacistickih logora istrebljenja. Sta rade Hrvati? Sjede na usima da nebi culi krikove nevinih masakriranih!

RE
reborn
10:08 15.04.2020.

Što je to "fetus"? Aha, to je onaj razvojni stadij čovjeka kada mu se može reći "ti nisi čovjek i mojom voljom to nikada nećeš ni postati"... Kako strašno to podsjeća na neke aveti iz prošlosti!

DI
dalibor.ivkovic0704
13:01 15.04.2020.

Za takav zakon prijedloge i glasove smiju dati samo trudnice i rodilje, kao i žene u dobi za rađanje. Muške, crkvu i babe isključiti iz formule. Zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije