Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma zdravstva

Prosvjed upozorenja vozača hitne službe u Zadru

prosvjed vozača hitne u Zadru (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
18.11.2011.
u 15:08

Vozači hitne nezadovoljni su jer su nakon provedene reforme njihovi kolege koji su prešli u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, zbog složenosti posla, dobili veće koeficijente, a samim time i veću plaću od vozača sanitetskog prijevoza

- Od 1. studenoga Zavod za hitnu medicinu u Zadru preuzeo je 30 djelatnika iz domova zdravlja, ukupno osam timova. Ni za jedno mjesto nije bio raspisan natječaj. Nisu se poštovali kriteriji znanja, iskustva, stručnosti, je li netko hrvatski branitelj. Nakon toga raspisan je natječaj za dva vozača i šest tehničara, a dugogodišnje vozače hitne, s velikim iskustvom u sanitetu, Zavod za hitnu medicinu nije primio nego zapošljava ljude sa strane. Ne želimo da se u Zadru ponove Krk i Umag, ne želimo nove smrtne slučajeve, a oni su direktna posljedica reforme zdravstva koja je obuhvatila i reformu hitne pomoći, rekao je danas u Zadru, na prvom sindikalnom okupljanju Samostalnog sindikata vozača saniteta i hitne pomoći, Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.

Vozači hitne nezadovoljni su jer su nakon provedene reforme njihovi kolege koji su prešli u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, zbog složenosti posla, dobili veće koeficijente, a samim time i veću plaću od vozača sanitetskog prijevoza. Smatraju da su im ugrožena radnička prava, najavljuju žalbe, a kako je rekao Uranija, o svemu će biti obaviješten ministar zdravstva Darko Milinović, a bit će materijala i za DORH. Radnici su naglasili  da su ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Davorka Krnčević i njezin pomoćnik javno favorizirali neke ljude koje su potom zaposlili.

– Mi jesmo za reformu, ali ne na ovaj način. Cilj nam je kvalitetnija reforma, drukčije osmišljena, kako bi bili zadovoljni i djelatnici i pacijenti. Ova reforma nije takva. Ovo je reforma za podobne, a ne za nas koji smo radili 15-ak godina i koji znamo svoj posao. Zapošljavaju se medicinske sestre bez iskustva s biroa, a mi imamo educirane sestre koje odjednom ne zadovoljavaju uvjete. Čak nam i prijete zbog ovog prosvjeda, navodno nikada nećemo raditi u Zavodu za hitnu medicinu. Sada smo dobili ugovore o djelu koji nam ne jamče nikakvu sigurnost i nikakva prava. Zbog toga ćemo uputiti javni poziv i prijedlog nadležnom ministarstvu, ali i Zavodu za hitnu medicinu – naglasio je Ivan Gašpar, glavni sindikalni povjerenik i dugogodišnji vozač hitne, a Dijana Bušljeta Jusup, medicinska sestra koja ima sedam godina staža, rekla je da njezine kolegice nisu došle zbog straha za vlastitu egzistenciju. 

Komentara 2

AU
austria
15:47 18.11.2011.

To su laži, Milinović je unaprijedio Hitnu, a nova vozila nije valjda nabavio kao ex ministar Rončević.

CS
csp
15:47 18.11.2011.

Žalite se zbog toga što netko na odgovornijoj funkciji ima veći koeficijent a samim tim i veću plaću?! Kakve li ironije, vi bi za suhi prijevoz i neusporedivo manju odgovornost istu plaću kao netko tko mora npr. reanimirati ili sudjelovati u reanimaciji!! Vi ste gospodo prave šaljivđije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije