Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cirkus u gradu

Spor u Čakovcu: je li deva domaća životinja?

16.05.2016., Cakovec - Classic Cirkus Berlin u grad doveo deve koje odusevljavaju gradjane.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
17.05.2016.
u 22:00

Grad je prije 11 godina potpisao odluku o zabrani cirkuskih točaka sa životinjama, koja je prije tri godine ipak ublažena

Je li deva domaća životinja? To je pitanje postavljeno nakon što se na travnjaku pokraj teniskih terena usred Čakovca utaborio cirkus Classic circus Berlin, pa ispod šatora pasu olinjale deve, goveda velikih rogova i konji iako je Grad Čakovec još prije jedanaest godina potpisao odluku o zabrani cirkuskih točki sa životinjama, kakvu je donijelo još tridesetak gradova diljem Hrvatske (Split, Bjelovar, Požega, Varaždin, Sisak, Karlovac, Prelog, Mursko Središće, Zabok...)

Promjena odluke

No, u međuvremenu Čakovec je tu odluku ublažio. Pročelnik David Vugrinec ističe da je gradonačelnik Stjepan Kovač u srpnju 2013. donio novi zaključak i izmijenio odluku svog prethodnika iz 2005. – Novi zaključak omogućuje cirkusima organizaciju programa s točkama sa životinjama uz uvjet da moraju ispunjavati sve vrijedeće propise i odluke vezane za zaštitu, držanje i postupanje sa životinjama, a posebno članaka 4. i 53. Zakona o zaštiti životinja – ističe Vugrinec.

No, u udruzi Prijatelji životinja napominju da je istim tim Zakonom o zaštiti životinja držanje divljih životinja u cirkusima zabranjeno. Sporno je, međutim, jesu li deve divlje životinje, koje zakon zabranjuje, ili domaće? Prijatelji životinja smatraju da je posve jasno da deve nisu domaće životinje iako ima slučajeva da neki pokušavaju tumačiti drukčije.

– Takve odredbe koje vrijede tijekom boravka ne pomažu životinjama jer one neće spriječiti njihovo mučenje za vrijeme putovanja od grada do grada, a ni mučenje iza pozornice. Život na parkiralištu nije ni za divlje ni za domaće životinje – kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Provjera dozvola

Pročelnik Vugrinec kaže da su gradske komunalne službe provjerile ima li organizator sve potrebne dozvole, a tijekom boravka cirkusa u gradu pojačano će motriti pridržava li se svih odredbi zakona, propisa i izdane dozvole. Zanimljivo je da je sličnih pritužbi građana bilo i u kolovozu 2013. kad je u Čakovcu gostovao cirkus Safari. Tada je rečeno da će nastupati samo domaće životinje za koje je veterinarska inspekcija izdala dozvolu, dok za nastup deva i ljama cirkus nije dobio “zeleno svjetlo”.

Prijatelji životinja upozoravaju da cirkusi nemaju pravo izlagati životinje bez obzira na to jesu li divlje ili domaće, a zakon ne dopušta ni “prisiljavanje životinja na neprirodno ponašanje”.

>>U Peske, jedinu hrvatsku pustinju, stižu tri – deve

Komentara 10

Avatar plejer_as
plejer_as
02:59 18.05.2016.

šta smeta s devama...pa njih odavno nema u divljini....domaće su životinje, hego šta.Trebalo bi zaštiti pse kažnjavanjem vlasnika koji im režu uši, šišaju ih i kupaju, feniraju i tjeraju na izložbe...drže zatvorene u stanu i balkonu na 4.katu po cijeli dan, ostavljaju u autu, zavezane pred dućanom,....

ST
strsljen2013
22:34 17.05.2016.

Deve (lat. Camelidae) su porodica sisavaca iz reda parnoprstaša (Artiodactyla), i jedina su danas još živuća porodica podreda Tylopoda. Porodicu se može podijeliti u dvije osnovne skupine, deve starog svijeta (Camelus) s dvije vrste, jednogrbom (dromedarom) i dvogrbom devom (baktrijskom devom), i deve novog svijeta s dvije vrste koje žive u divljini, gvanako (Lama guanacoe) i vikunja (Vicugna vicugna). E sad ove navedene životinje su izumrle i ova sadašnja je naša, prava, domaća, autohtona vrsta koju smo doveli sa sobom kad smo dolazili iz Irana (Perzije) i pod hitno je treba spasiti od cirkusanata i osloboditi a cirkusante protjerati.

AS
antun sklepic
06:32 18.05.2016.

licemjeri koliko se samo svinja pokolje u vajdi pa nikom ništa, uključite svoj svinjski mozak i još jednom razmislite o klanju domačih životinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije