Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Brodu

'Ne želimo više nikada udisati najgori zrak na svijetu!'

slavonski brod, prosvjed
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
17.04.2016.
u 16:51

Neposredan povod za prosvjed tristotinjak Brođana okupljenih oko Facebook grupe "Hoćemo čist zrak" bilo je najnovije alarmantno onečišćenje štetnim sumporovodikom, čija je koncentracija u četvrtak osam sati u kontinuitetu bila čak 18 puta veća od dopuštene

Dosta nam je obećanja. Mi spavamo i mislimo da će netko napraviti nešto za nas, ali neće. Moramo se probuditi i uzeti stvari u svoje ruke. Pravo na zdravlje i čist zrak temeljno je ljudsko pravo - poruka je s današnjeg prosvjednog skupa protiv onečiščenja zraka iz prekosavske Rafinerije nafte u Slavonskom Brodu. Neposredan povod za prosvjed tristotinjak Brođana okupljenih oko Facebook grupe "Hoćemo čist zrak" bilo je najnovije alarmantno onečišćenje štetnim sumporovodikom, čija je koncentracija u četvrtak osam sati u kontinuitetu bila čak 18 puta veća od dopuštene.

- Nedavno smo i službeno udisali najgori zrak na svijetu. Tko zna koliko nas je u posljednjih sedam godina oboljelo od alergijskih, astmatičarskih i respiratornih bolesti. Svaki četvrti stanovnik naše županije umro je od karcinoma - kazala je Sandra Buljan u ime organizatora. Izlaz iz postojeće situacije Brođani vide u poštivanju međunarodnih konvencija o zaštiti okoliša. Time bi, kažu, trebalo uvjetovati europski put BiH. Neki od sudionika uprli su prstom u Janaf kojemu je, kažu Rafinerija Brod treći najveći poslovni partner i koji, umjesto da zatvori ventile, zarađuje na njihovoj muci.

- Treba odmah zatvoriti glavni ventil za dovod nafte do Bosanskog Broda. Dobit Janafa lani je bila 133 posto veća nego godinu prije. Neka nam onda kažu koliko je vrijedan taj ugovor o isporuci nafte - rekao je Kornelije Miković. Brođani su najavili kako na ovome neće stati i kako će slični prosvjedi u budućnosti postati sve češće i glasniji.

>> Brođani tihom šetnjom prosvjeduju protiv zagađenja

Komentara 8

Avatar majmunranko
majmunranko
17:03 17.04.2016.

Pa zatvorite sami taj Janafov ventil, što čekate? Zar mislite da će se birokracija pobrinuti za zdravlje vaše djece?

Avatar pendreck
pendreck
17:37 17.04.2016.

To sto se tamo dogada je tjelesna ozlijeda, agresija. Napad na zdrav razum i zdravlje svih u okolici rafinerije. Sutnja mocnika ili njihovo ne-cinjenje je zlocin!! Ne ciniti nista je podrska.

MX
Mister X
19:21 17.04.2016.

'Ne želimo više nikada udisati najgori zrak na svijetu!' To je veoma jednostavno riješiti gospodo Hrvati prestanite disati. Naravno to vam "odgovorna gospoda" neče reči-fini Hrvati, ali tako misle i to očekuju od vas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije