Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u dva

Prosperov Novak: Divjak je sporedni režiser jedne velike stvari u ovome društvu

Slobodan Prosperov Novak
HRT screenshoot
29.04.2018.
u 15:45

Slobodan Prosperov Novak smatra da nisu obavljene predradnje za reformu obrazovanja, a ono što je napravljeno, učinjeno je traljavo

Povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'. Rekao je da on ne dovodi reformu obrazovanja u pitanje, već je apsolutno za reformu. Smatra da nisu obavljene predradnje, a ono što je napravljeno, učinjeno je traljavo. 

"Što se tiče gospođe ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak mislim da njena kompetencija za ovu reformu nije dovoljna. Da bi netko proveo reformu, da bi bio "redatelj" reforme, mora imati političku i društvenu moć, a mora biti i vizionar", kazao je. 

"U Hollywoodu kada se dodjeljuje nagrada Oskar, onda postoji nagrada za sporednu ulogu, ali nema Oskara za sporednu režiju. Gospođa je sporedni režiser jedne velike stvari u ovome društvu. Trudi se silno pokazati da ona to nije, a ona to jeste", rekao je.  

Govoreći da je Divjak na samom početku rekla kako će dezideologizirati reformu, Prosperov Novak upitao je - kako će to učiniti? Ona je upravo među svoje suradnike uvela partijske ljude, bez većih biografija, dodaje. 

"Naravno da se tada dogodi da od 72 škole koje provode eksperimentalnu fazu 15 škola direktno u vlasti stranke koja je delegirala gospođu Divjak. To je nedopustivo. S druge strane, kada uzmete recenzije kurikula koje su stizale onda možete vidjeti da postoje negativne recenzije kurikula iz povijesti te kurikula iz književnosti", rekao je Prosperov Novak.

"Ne može stranka koja ima 0,9% na svakim izborima imati i 15% ili 10% škola i utjecaja na eksperimentalnu fazu obrazovanja. Tu se radi o velikim novcima", istaknuo je. 

"Ekspertna skupina koju je vodio gospodin Boris Jokić rađena je po jednom principu o kojem konsenzus nije postignut. Radi se o natječajima na koje se javljaju oni koji to žele, a ne stručnjaci. Na pitanje zašto smatra da profesori, odnosno nastavnici ne bi trebali sudjelovati u reformi, odgovorio je kako to nije rekao. Ja smatram da oni trebaju sudjelovati, ali ne kao oni koji će stvarati kurikul. Sudjelovali bi u oblicima odvijanja nastavnog procesa", izjavio je među ostalim.

 

Komentara 27

OL
olujadolazi
16:16 29.04.2018.

Stankovič je pometen argumenrima i logikom.Isrina se ne može izbrisati.

DU
Deleted user
16:04 29.04.2018.

Dok jos u Hrvatskoj ima ljudi poput Prosperov Novaka Jos Hrvatska ni propala dok mi zivimo.

MA
Marvin
16:09 29.04.2018.

Ako ovog puta nije svaceno za koje interese radi voditelj onda vise neznam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije