Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDIO OD 46,7 POSTO

Prosječne mirovine u odnosu na plaće najveće su u zadnjih sedam godina. Dva su razloga za to

Zagreb: Vlada isplaćuje božićnice za 830 tisuća umirovljenika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.02.2024.
u 10:42

Za povećanje udjela mirovine u plaćama koji nije zabilježen čak sedam godina postoje dva razloga

U Hrvatskoj je u veljači mirovina isplaćena ukupno 1.225,457 umirovljenika i to u prosječnom iznosu od 495,50 eura. No, njih 185.227 primilo je inozemnu mirovinu i to u iznosu od prosječnih 152 eura, što znači da je umirovljenika u Hrvatskoj zapravo 1.040,230 pa je i tako njihova prosječna mirovina bila nešto veća, 556 eura. 

Kako prenosi Mirovina.hr, ovaj iznos tako čini 46,7 posto udjela mirovine u plaći, a on je na mjesečnoj razini veći za 3,6 posto od onoga u čitavoj prošloj godini. Za ovakvo povećanje udjela mirovine u plaćama koji nije zabilježen čak sedam godina postoje dva razloga. 

>> Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Zagreb: Vlada isplaćuje božićnice za 830 tisuća umirovljenika
1/10

Prvi od njih je činjenica što je prosječna mirovina u prošloj godini iznosila 471 eura, što je manje od trenutne prosječne mirovine. Drugi razlog zapravo je neočekivan, a odnosi se na smanjenje prosječne plaće u prosincu u odnosu na studeni.

Naime, portal prenosi da je prosjek plaće svih zaposlenih iznosio 1.191 eura u prosincu, dok je u studenom bio 1.208 eura. Čudni su to podaci s obzirom na porezna rasterećenja zbog kojih su plaće trebale rasti, a ne padati.

POVEZANI ČLANCI:

Uz to, ove smo veljače imali 507 manje umirovljenika nego u siječnju. Najveću prosječnu mirovinu prima kategorija hrvatskih branitelja umirovljenih prema ZOHBDR-u i to u iznosu od prosječnih 1.095 eura.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije