Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI HZMO-A

Evo s koliko godina Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko dugo uživaju u odmoru nakon radnog vijeka

Zagreb: Vlada isplaćuje božićnice za 830 tisuća umirovljenika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.02.2024.
u 09:51

U prosincu su korisnici starosne mirovine u mirovini bili 22 godine, korisnici invalidske mirovine 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci.

U statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje može se vidjeti kada u prosjeku Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko su godina umirovljenici. Što se tiče dobne granice za odlazak u mirovinu, ona za muškarce iznosi 65 godina i 15 godina radnog staža, dok je ona za žene trenutačno 63 i šest mjeseci.

Ipak, prosječna dob korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, gledajući starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu, u prosincu 2023. godine bila je 72 godine i pet mjeseci. Točnije, žene u mirovini u prosjeku imaju 72 godine i devet mjeseci, a muškarci 71 godinu, piše mirovina.hr.

Prosječni mirovinski staž koji imaju osobe koje odlaze u starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu ukupno iznosi 31 godinu i dva mjeseca, pri čemu žene imaju 30 godina staža u prosjeku, a muškarci pak 32 godine i osam mjeseci.

Vrlo je zanimljiv podatak i o broju godina korištenja prava na mirovinu. U prosincu su tako korisnici starosne mirovine u mirovini bili 22 godine, korisnici invalidske mirovine 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci.

Prema dobnim skupinama, najviše je umirovljenih u dobnoj skupini od 65 do 69 godina.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Što nam donosi 2024. po pitanju plaća i mirovina? 

Komentara 10

MA
majeltomoguce
11:12 26.02.2024.

I onda će napadati vladu svi da su mirovine male (bilo koju vladu)? Dakle odlaze žene sa 30 godina, a muškarci sa 33 godine staža - to je 7 godina od pune starosne mirovine!!! Halooooo! Hrvatima se baš i nee radi previše, ali jamrati mogu da je teško!

Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:13 26.02.2024.

Radimo skoro 33,a mirovinu koristimo 22 godine,tako piše u članku?

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:07 26.02.2024.

Članak je pun pogodak,jer iznosi prosječan radni staž i godine uživanja mirovine.Još samo da je povučena neka usporedba sa zapadnoeuropskom državom,koliki je kod njih radni staž i koliko godina njeni stanovnici uživaju u mirovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije