Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosječna plaća za prosinac 6.999 kuna, 5,7 posto viša na godišnjoj razini

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u prosincu prošle godine iznosili su 901 kunu. Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u prosincu je, pak, iznosio 16 kuna
19. veljače 2021. u 12:30 2 komentara 144 prikaza
Hrvatske kune
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac 2020. iznosila je 6.999 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Brojanje novaca COVID KRIZA Povijesna pojava u Njemačkoj: Prvi put padaju plaće nakon 13 godina

U odnosu na studeni prošle godine, prosječna isplaćena neto plaća realno je viša za 2,6 posto. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za prosinac 2020. isplaćena je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 13.603 kune, a najniža u pripremi i usluživanju hrane i pića u iznosu od 4.380 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za prosinac 2020. iznosila je 5.887 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća za prosinac iznosila je 9.405 kuna, što je realno 0,8 posto više nego za studeni.

U centru Zagreba iz dana u dan se viđa sve više prosjaka VELIKA TEMA NEDJELJNOG Jesu li Hrvati siromašni s 220 milijardi kuna ušteđevine?

Na godišnjoj razini, prema prosincu 2019., prosječna je bruto plaća bila realno viša za 4,4 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za prosinac iznosila 37,72 kune, a bruto 50,68 kuna. U prosincu je prosječna neto satnica bila za 6,4 posto manja nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 0,7 posto. Bruto satnica je, pak, bila osam posto niža na mjesečnoj, a 0,5 posto niža na godišnjoj razini.

U prosincu 2020. bila su prosječno 182 plaćena sata, što je za devet posto više nego u studenome. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u djelatnosti proizvodnja kože i srodnih proizvoda (194), a najmanji u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (166).

Zagreb: Muškarac poginuo pri padu s krova koji je sanirao nakon potresa strašni podaci U tri godine povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu, u građevinarstvu za čak 75 posto

Podaci o mjesečnoj neto i bruto plaći iskazuju se prema načelu obavljenih isplata u tekućemu za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba te se i prosjek plaće odnosi na mjesec za koji je isplata primljena, što, pak, ne vrijedi za isplaćene neoporezive primitke (kao što su npr. nagrade za radne rezultate, prigodne nagrade, troškovi prehrane, smještaja, vrtića, itd.).

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u prosincu prošle godine iznosili su 901 kunu. Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u prosincu je, pak, iznosio 16 kuna. 

Za razdoblje od siječnja do prosinca 2020. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 6.763 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. realno više za 2,6 posto. . Za isto razdoblje razdoblje  prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske iznosila je 9.216 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. realno više za 2,4 posto.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • iluustrator:

    u njemačkoj prvi put nakon 50 g plaće nisu rasle na godišnjoj razini, a kod nas skoro 6%.! što je veća kriza, plaće više rastu... nažalost ne i u realnom sektoru.

  • Avatar tosnjdo
    tosnjdo:

    Ja imam 8.400,00 kuna.