Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO DZS

Objavljen iznos prosječne plaće u Hrvatskoj. Evo u kojim županijama je rasla najviše

Šibenik: Terase kafića u popodnevnim satima prepune gostiju
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
30.11.2023.
u 10:32

Prema podacima DZS-a objavljenih prije dva dana, rast prosječne plaće u cijeloj Hrvatskoj u posljednjih godinu dana iznosi 13,9 posto

U cijeloj Hrvatskoj na godišnjoj razini su porasle plaće, s time da je rast varira od županije županije. Brodsko-posavska županija pritom je šampion u rastu prosječne plaće s 16,8%, a slijedi je Vukovarsko-srijemska s 16,3 posto, pokazali su najnoviji podaci Državnog statističkog zavoda. Iako je grad Zagreb doživio drugi najmanji rast, 12,9%, u glavnom gradu zabilježena je najveća prosječna neto plaća - 1.343 eura i ona znatno odskače od drugih županija. 

Prema podacima DZS-a objavljenih prije dva dana, rast prosječne plaće u cijeloj Hrvatskoj u posljednjih godinu dana je 13,9 posto. No, najmanje povećanje plaće su osjetili zaposleni u Istarskoj županiji (12,2%), ali još i u Varaždinskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji, oboje po 13,4%. Splitsko-dalmatinska županija osjetila je rast od 14,9 posto, a prosječne plaće u toj županiji iznose 1.102 eura.

Foto: DZS

No, kakve su prosječne plaće u drugim županijama? Kao što je ranije spomenuto, Grad Zagreb itekako prednjači jer Zagrebačka županija s drugom najvećom prosječnom plaćom ima čak 175 eura manju prosječnu plaću od glavnog grada. Zagrebačku potom slijedi Primorsko-goranska županija sa 1.155 eura prosječne plaće, a potom i Karlovačka sa 1.131 eura. Prosjek na razini cijele Hrvatske, prema DZS-u, je 1.153 eura.

Kada gledamo najnižu prosječnu plaću, niti u jednoj županiji ona ne iznosi ispod tisuću eura, no za samno šest eura više kreće se prosječna plaća u Virovitičko-podravskoj županmiji, čime ova županija ujedno ima i najnižu prosječnu plaću u RH. U Vukovarsko-srijemskoj ona iznosi 1.034 eura, a slijedi je Korpivničko-križevačka s iznosom od 1.047 eura prosječne plaće.

Foto: DZS

Nešto veći rast osjeti se među županijama kada prosječne plaće preračunamo u bruto iznose, gdje je pritom Brodsko-posavska ponovno osjetila najveći rast u 2023. s 19,3%, a i u ovom slučaju slijedi je Vukovarsko-srijemska županija s 18,8% posto rasta. Prosječna plaća u bruto iznosima u tim županija iznosi 1.406 eura, odnosno 1.373 eura. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Ministrica Vučković: Situacija je pod kontrolom, jučer nismo zabilježili ni jedan slučaj

Ključne riječi

Komentara 2

EJ
ejStef
11:35 30.11.2023.

Tja, standardno. Najveće plaće su tamo gdje ima puno birokracije i onih niš koristi. Njima se plaća određuje putem propisa, a ne rada i rezultata, tako da uopće ne čudi da imaju najveća primanja...

ZE
zeljko44
12:54 30.11.2023.

znaci prosjek je ca.1150 a u njemackoj koja je u eu na 7. mjestu po neto placama prosjek u 22. god.2850 jos pitanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije