Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Proširena lista lijekova: 'Lijekovi koji se danas daju u svijetu daju se i u Hrvatskoj'

Lista lijekova HZZO-a sadrži više od  4500 lijekova, od kojih je 80 posto na osnovnoj, za pacijente besplatnoj listi. Godišnje se uvrsti između 30 i 60 novih lijekova.
15. listopada 2019. u 14:26 1 komentara 337 prikaza
Predstavljanje novih lijekova na popisu HZZO-a
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

HZZO je ove godine za lijekove osigurao 6,5 milijardi kuna, od čega 1,4 milijardu na posebno skupe lijekove, a lijekovi koji se danas daju u svijetu daju se i u Hrvatskoj, izjavio je u utorak ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucian Vukelić povodom proširenja Liste lijekova.

Ilustracija Svemirska tehnologija Centar za liječenje raka protonima bit će u Hrvatskoj?! Uopće nije nemoguće

Upravno vijeće HZZO-a uvrstilo je na posljednjoj sjednici na Listu lijekova osam novih lijekova, među ostalim i one za liječenje dijabetesa, novu gensku terapije za liječenje akutne limfoblastične leukemije, lijekove za rak pluća, dojke, psorijaze.

Za neke lijekove na listi proširene su indikacije (pembrolizumab i atezolizumab), pa će se oni sada moći koristiti za prvu liniju liječenja neskvamoznog metastatskog karconoma pluća nemalih stanica i kao druga linija liječenja bolesnika s lokalno uznapredovalim metastatskim rakom pluća nemalih stanica. Proširena je i indikacija lijeka ibrutiniba za prvu liniju liječenja kronične limfocitne leukemije.

U HZZO-u ističu i kako će dio pacijenata moći neke posebno skupe lijekove od sada podizati i na recept u ljekarni, bez potrebe za odlaskom u bolnicu, poput lijekova za liječenje prve linije multiple skleroze, za liječenje deficita hormona rasta te dio biološlih lijekova za reumatske bolesnike. 

Predstavljanje novih lijekova na popisu HZZO-a | Autor : Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Stjepko Pleština, predsjednik HZZO-ova Povjerenstva za lijekove te predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, ocijenio je kako Lista lijekova HZZO-a ne govori u prilog tvrdnjama da je zdravstvo u kolapsu, jer je na nju u posljednje tri godine uvršten veliki broj novih lijekova i time nadoknađen zaostatak za razvijenim zemljama EU-a, pri čemu su neke terapije uvrštene i ranije nego u nekima od tih zemalja. 

Posebno je to, dodaje, vidljivo u onkologiji, s dolaskom imunoterapije, gdje je dostupnost najnovijih lijekova velika i bez restrikcija, iako dolazak novih opcija liječenja znači i golemo poskupljenje za sustav.

Osim u onkologiji, slično je i u neurologiji gdje su hrvatskim pacijentima dostupni svi lijekovi kao i u svijetu, kaže predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb Ervina Bilić. "U posljednjih 5-7 godina u neurologiji svjedočimo velikim otkrićima, a svi novi lijekovi u Hrvatskoj su bili dostupni godinu i godinu i pol dana nakon provedenih studija", rekla je Bilić.

Među njima je i lijek Spinraza za liječenje rijetke bolesti spinalne mišićne atrofije, koji je unatrag dva mjeseca dostupan i svim odraslim pacijentima u Hrvatskoj. Bilić, kod koje se liječe ti pacijenti, ističe kako je učinak lijeka kod bolesnika koji su pristali na terapiju zasad skroman, a prva prava evaluacija učinka bit će nakon šest mjeseci terapije.

čekaonica HRVATSKI ZDRAVSTVENI SUSTAV Administracija guši liječenje kroničnih bolesti, lani dosegnut maksimalac u zdravstvu

Voditeljica odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Adriana Vince navela je kako je zahvaljujući novim lijekovima za liječenje hepatitisa C, koji su se pojavili prije četiri godine s učinkovitosti od 97 posto, 1000 hrvatskih pacijenata od njih 1020 liječenih potpuno izliječeno od te bolesti. 

Dodala je i kako su se značajne novosti dogodile i s terapijom pacijenata zaraženih s HIV-om, koja utječe na smanjenje infekcije zbog čega bolest ne napreduje, a zaraženi prestaju biti zarazni za okolinu. 

Lista lijekova HZZO-a sadrži više od  4500 lijekova, od kojih je 80 posto na osnovnoj, za pacijente besplatnoj listi. Godišnje se uvrsti između 30 i 60 novih lijekova. Na listu posebno skupih lijekova, koja je oformljena 2005. ove je godine osigurana rekordna 1,4 milijarda kuna, lani je uvršteno 18 novih lijekova a do listopada ove godine 13 lijekova.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • FranjoZG:

    Imate recimo glaukom i alergični ste na kapi. Pkušajte u HR pronaći lijek! Zato ga ima u BiH, Sloveniji, Srbiji...