Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Administracija guši liječenje kroničnih bolesti, lani dosegnut maksimalac u zdravstvu

Hrvatski liječnik lani je obavio 25, a prije sedamnaest godina 33 pregleda dnevno. Istovremeno, broj posjeta ordinacijama znatno je porastao, što znači da administracija guši liječenje kroničnih bolesti
08. listopada 2019. u 16:57 2 komentara 1994 prikaza
čekaonica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prosječan pacijent u hrvatskom zdravstvenom sustavu prošle je godine imao 3,5 dijagnoze, podignuo je gotovo 19 recepata, 12 puta posjetio liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tamo obavio – četiri pregleda.

dom zdravlja Provjeravaju pacijente Kontrolori HZZO-a u akciji: Ako ste na bolovanju, bolje ne izlazite iz kuće

Najviše troše bolnice

To su podaci koji daju presjek i sliku korištenja zdravstva u Hrvatskoj, a prema kojoj je, kada se podvuče crta, svaki pacijent u zemlji zdravstvo lani u prosjeku koštao 6214 kuna. To je više nego dvostruki iznos u usporedbi s 2002. godinom kada je isti taj prosječni pacijent zdravstvo koristio u vrijednosti oko tri tisuće kuna. Od 4,2 milijuna osiguranika Hrvatskog zdravstvenog osiguranja lani je zdravstvo koristilo njih 82 posto. Dakle, od 4,2 milijuna ljudi sa zdravstvenom knjižicom u Hrvatskoj na neki pregled, pretragu, zahvat itd. nije išlo njih tek 18 posto.

Što se novca tiče, pak, od 21,5 milijarde kuna zdravstvenog proračuna lani je najviše potrošeno u bolničkom liječenju, gotovo devet milijardi kuna. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti potrošeno je oko tri milijarde kuna, što je u usporedbi s proteklim godinama gotovo milijarda kuna više u tom dijelu zdravstva. U primarnoj smo trošak od tri milijarde kuna prvi put prešli 2015., a 15-ak godina prije na isti taj dio zdravstva trošili smo 2,2 milijarde kuna. Uslijedio je kontinuirani rast svake godine i probijanje granice od tri milijarde spomenute 2015. Kako trošak, tako je u primarnoj godinama rastao i broj posjeta pacijenata; lani su u prosjeku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bio on obiteljski liječnik, primarni ginekolog, pedijatar i dr., dnevno posjetila 73 pacijenata. Kad se isti ti podaci pogledaju godinama unazad, najveći je to prosječni broj pacijenata od 2001. kada su liječniku u primarnu u danu išla 44 pacijenta. Međutim, odnos broja posjeta i pregleda otkriva da – posjeti pacijenata rastu, a broj njihovih pregleda pada!

Laboratorij LAROTRECTINIB Odobren lijek koji djeluje na više vrsta karcinoma

Broj recepata eksplodirao

U 2018. jedan je korisnik prosječno bio pregledan 4 puta, a posjetio liječničku ordinaciju u prosjeku 12 puta. Time je odnos broja posjeta na broj pregleda dodatno povećan i u 2018. imamo prosječno tri posjeta liječniku na jedan pregled u djelatnosti primarne zdravstvene zaštite. Analizirajući broj liječničkih pregleda dnevno u posljednjih desetak godina, u skladu s uobičajenim normativima radnog vremena, jedan je liječnik prosječno obavio 25 pregleda u 2018. godini, a u 2002. godini je bilo prosječno 33 pregleda. Istovremeno, dnevni broj posjeta ordinacijama znatno raste u promatranom razdoblju, od prosječno 45 posjeta liječniku dnevno u 2002. do 73 u 2018. godini. Grubo gledajući, naknada koju liječnici mogu ostvariti po jednom posjetu smanjila se od prosječno 50 kn na 23 kn.

– Ovi odnosi pokazuju da obavljanje administrativnih usluga u djelatnostima primarne zdravstvene zaštite onemogućava učinkovito zbrinjavanje kroničnih bolesti i kvalitetnu prevenciju njihovih komplikacija – komentira dr. Tereza Šarić, farmakoekonomska analitičarka koja, na temelju svih ovih podataka, ocjenjuje da se zdravstveni sustav suočava s financijskom neodrživosti, demografskim starenjem te nepovoljnim ekonomskim trendovima. Kako objašnjava ova liječnica, koja je cijenjeni konzultant u području zdravstva, i druge se zemlje susreću s rastućim troškovima zdravstvene zaštite i nemogućnošću da zadovolje ukupne zdravstvene potrebe stanovništva. Kao zdravstveni problem broj 1 navodi kronične nezarazne bolesti poput astme, dijabetesa.... za koje postoji učinkovita prevencija i nadzor, odnosno kontrola bolesti.

Ilustracija NESTAŠICA LIJEKOVA U Hrvatskoj svakoga dana nije dostupno dvjestotinjak lijekova

Kada prema projekcijama bude više od polovice stanovništva starije od 50 godina, veliki izazov bit će osigurati financiranje troškova javnih zdravstvenih politika bez značajnijih strukturnih reformi ili, s druge strane, bez značajnog poboljšanja zdravlja starije populacije – poručuje dr. Šarić, prema čijoj je analizi jasno kako kontinuirano raste i broj izdanih recepata koji je lani bio veći od 64 milijuna, što je u odnosu na 2002. godinu porast od 34,9 milijuna recepata! Kako navodi, broj recepata po osiguraniku (pacijentu) povećao se za 121 posto u odnosu na te dvije godine. Lani je dosegnut još jedan maksimalac u hrvatskom zdravstvu – troškovi bolničke zaštite dosegli su gotovo devet milijardi kuna. S 8,9 milijardi to je 400 milijuna kuna više nego godinu prije i dvostruko više nego primjerice 2005. godine.

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Xsavi Zelton
    Xsavi Zelton:

    Veliki je klijentelizam u zdravstvu, trebaju dubinsku, menadžersku reorganizaciju

  • Deleted user:

    Da, da! Administracija opasno guši..............liječenje kroničnih bolesti.