Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bloomberg:

'Proračun za 2013. zadnji je čavao u lijesu hrvatske ekonomije'

Milanović, Linić
Jurica Galoić/Pixsell
19.12.2012.
u 12:12

Gospodarstvo Hrvatske koja će se u srpnju priključiti Europskoj uniji u drugoj je recesiji u posljednje dvije godine, a proračunski deficit za iduću godinu bit će veći nego što je Vlada to planirala, piše Bloomberg

Godinu dana nakon pobjede na izborima i obećanja da će poboljšati hrvatsko gospodarstvo uoči ulaska u EU premijer Zoran Milanović bori se s recesijom i protivljenjem mjerama štednje nakon što je zemlji srezan kreditni rejting. Tako o situaciji u Hrvatskoj piše Bloomberg. Navode da postoji razilaženje između premijera i ostalih visokih dužnosnika oko načina kako Hrvatska treba reagirati nakon što je agencija Standard & Poor's srezala rejting Hrvatske na status 'smeća'.

Gospodarstvo Hrvatske koja će se u srpnju priključiti Europskoj uniji u drugoj je recesiji u posljednje dvije godine, a proračunski deficit za iduću godinu bit će veći nego što je Vlada to planirala, a koja se oslanjala na rast od 1,1 posto u 2012. godini.

Prognoza S&P-a potaknula je niz reakcija državnih dužnosnika, piše Bloomberg. Milanović je rekao da Hrvatska neće srezati plaće u javnom sektoru i mirovine ili tražiti pomoć MMF-a jer kao zemlja "to mogu učiniti sami". Ministar financija Slavko Linić rekao je pak da će možda zatražiti pomoć MMF-a, dok je guverner HNB-a Boris Vujčić kazao da treba pronaći snagu za provođenje reformi te da nova zaduženja treba pronaći i na međunarodnom tržištu.

I dok je Linić povećao državne prihode poboljšanjem naplate poreza, proračun za 2013. pokazuje fiskalni deficit od 3,5 posto BDP-a kako rashodi rastu.

– Od Hrvatske se puno toga očekivalo, pogotovo s novom koalicijom koja je dobila puno pohvala. Zadnji čavao u lijes hrvatske ekonomije bio je proračun za 2013. godinu kojim je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti – rekao je analitičar Abbas Ameli-Renani iz Royal Bank of Scotland Group Plc.

Hrvatski javni dug koji se procjenjuje na oko 172 milijarde kuna narast će do 55 posto BDP-a sljedeće godine kada će se država zadužiti za još 27 milijardi kuna.

>> Linić s Vujčićem: Zadužit ćemo se i u inozemstvu, a ne samo kod kuće

Komentara 20

OB
-obrisani-
12:28 19.12.2012.

Postovani1 'Proračun za 2013. je zadnji čavao u lijesu hrvatske ekonomije' * Kad nas brod tone ,tone a zvona zvone na jarbolima stoji Kukuriku koalicija;-))) Lijep pozdrav1

NA
Nadalinaaa
12:35 19.12.2012.

Hrvatski inozemni dug je NELEGITIMAN. "Budući da ni Sabor ni narod nisu odobrili zaduživanje u inozemstvu, dug je apsolutno nelegitiman, što znači da je vlast sebi uzurpirala pravo zaduživanja bez odobrenja Sabora, odnosno hrvatskog naroda. Hrvatska, upravo zato, može svojj inozemni dug proglasiti ilegalnim i prestati ga plaćati." (dr. Slavko Kulić)

EN
EndemskaVrsta
15:04 19.12.2012.

Nadalinaaa@ Naravno da se - načelno smije i može ići, ali ne osporavajući neupitan legitimitet donositelja odluka o zaduživanju (Ustav i Zakon o Vladi RH!), nego pregovorima s kreditorima, koji su, kao što se vidi u slučaju Ekvadora, poprilično 'elastični', tj. kad shvate da mogu ostati bez svega, pristaju da im se vrati i dio... naravno, redovito veći od glavnice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije