Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija udruge domine

Pronašle 12 stanova za zlostavljanje žene. Na policiji im rekli da se smire

ilustracija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
21.04.2020.
u 18:48

Autonomne sigurne kuće, u kojima se može boraviti bez potvrde policije ili centara za socijalnu skrb, sada su krcate i moraju odbijati žrtve, navodi Mirjana Kučer

Tijekom prva dva tjedna nije bilo poziva, no onda se jedno poslijepodne javila žena koja je doslovno završila na ulici, bez dokumenata, bez kune u džepu – govori nam Mirjana Kučer, koordinatorica Udruge "Domine" koja je rad u Savjetovalištu za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja "Maja Čulić" zbog pandemije koronavirusa morala preoblikovati u telefonsku podršku žrtvama nasilja. Naime, napadnuta žena nakon posjeta bolnici dobila je kaznu za remećenje javnog reda i mira, kao i zabranu prilaska partneru, što ju je u ovim izvanrednim okolnostima dovelo do stadija potpune nemoći. Nedugo nakon ovog slučaja, nažalost, uslijedilo je još poziva žrtava obiteljskog nasilja.


 

– One sada ne mogu kupiti autobusnu kartu i otići u drugi grad. Inače zlostavljane žene upućujemo u autonomna skloništa, ali sada je to jednostavno nemoguće. Morali smo pronaći alternativno rješenje – objašnjava Kučer koja je potom putem društvenih mreža uputila apel svim sugrađanima koji su voljni svoje prazne stanove ili apartmane privremeno ponuditi ženama i djeci koja doslovno ostaju bez krova nad glavom. Prvi dan akcije javilo se šest dobrih duša iz Splita i županije, pa se stvorila baza od 12 stanova i apartmana, a novčane donacije pristigle su iz svih krajeva Hrvatske.

– Najugroženije su žene koje sada nemaju primanja, koje su uglavnom radile u turizmu ili privatno čistile apartmane – ističe koordinatorica Udruge i napominje da određene žrtve u ovim trenucima i ne mogu otići u županijska skloništa jer zbog izvanrednih okolnosti i zatvorenih sudova ne znaju jesu li u sustavu procesuirane kao žrtve nasilja.

– Autonomne sigurne kuće, u kojima se može boraviti bez potvrde policije ili centara za socijalnu skrb, sada su krcate i moraju odbijati žrtve, dok za "spas" u županijskom skloništu osoba mora podnijeti kaznenu prijavu i javiti se nadležnim institucijama – objašnjava Kučer i navodi još jedan veliki problem, dvostruko kažnjavanje, tj. kažnjavanje i žrtve i nasilnika.

– Trenutačno nemamo relevantne podatke koliko je bilo slučajeva nasilja u obitelji, a koliko ih se zbog izolacije ne prijavljuje. Jedna korisnica našeg savjetovališta zbog prijetnji partnera otišla je na policiju pa su joj tamo rekli da se primiri – navodi Kučer i dodaje kako u borbi protiv nasilja nisu dovoljne tek izlizane floskule poput "stop nasilju".


 

– I dalje nema jedinstvenog broja telefona na razini Hrvatske na koji se zlostavljane osobe mogu javiti. Iako je prošle godine pokrenut nacionalni broj podrške žrtvama, još uvijek nije proradio – zaključuje uz pitanje o tome što to doista govori o našem sustavu i odnosu prema žrtvama. Ipak, odaziv na apel udruge ulijeva nadu da solidarnost i dalje postoji, a većinu stanova i donacija ovim žena udijelile su upravo žene – navodi Kučer. 

Inače, u vremenskom razdoblju prije i nakon stupanja na snagu odluke Stožera o mjeri ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja športskih i kulturnih događaja nema znatnih odstupanja u broju kaznenih djela i prekršaja iz domene nasilja u obitelji. Od 8. do 19. ožujka počinjeno je ukupno 222 prekršaja i 37 kaznenih djela, dok je od 20. do 31. ožujka, kada su nastupile mjere, počinjeno ukupno 210 prekršaja i 27 kaznenih djela. Iako MUP ne bilježi porast prijava slučajeva nasilja u obitelji, naglašavaju da su svjesni da ova situacija pogoduje pojavi i intenziviranju nasilja u obitelji, osobito nad ranjivim članovima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije