MASOVNA GROBNICA

Pronađene žrtve iz logora u kojemu je bio i Sulejman Tihić

07.12.2008.
u 11:41

Ispod tri metra smeća, na nekadašnjoj šljunčari u selu Gornja Crkvina pokraj Bosanskog Šamca, otkrivena je masovna grobnica u kojoj je za sada pronađeno 14 ostataka tijela ubijenih Hrvata i Bošnjaka.

Već se tri godine “vrtimo” oko te lokacije i tek smo sada, nakon nekih detaljnijih informacija, uspjeli pronaći grobnicu – kazao je Marko Jurišić, član Instituta za nestale osobe BiH, dodajući da će se iskapanja nastaviti i sljedećih dana, a posmrtni ostaci će biti prevezeni u Centra za obdukciju i identifikaciju u Odžaku, te će se poslije DNK analize posmrtni ostaci predati obiteljima žrtava.

Za sada smo identificirali tijelo Luke Gregurevića, ističe Jurišić objašnjavajući da je supruga ubijenog Gregurevića uspjela prepoznati prsten te je po tome ubijeni identificiran. Žrtve pronađene u grobnici, prema nekim iskazima, ubio je iz osvete Slobodan Miljković zvani Lugar, kojemu je navodno prijatelj poginuo u sukobima te je potom izvršio odmazdu nad zarobljenim Hrvatima i Bošnjacima.

Čitav Šamac je na neki način bio logor za Hrvate i Bošnjake, koji su tijekom 1992. bili sustavno mučeni i ubijani. Torturu u logorima Šamca u vrijeme stradavanja osoba pronađenih u masovnoj grobnici prošao je i predsjednik SDA Sulejman Tihić, svećenik fra Jozo Puškarić te današnji zamjenik ravnatelja SIPA-e Dragan Lukač.

Oni su, na sreću, preživjeli, te su poslije razmijenjeni. Tihić je jučer obišao mjesto pronalaska grobnice u Gornjim Crkvinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?