Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže dom

Pronađene su u šumi, hrabrile su jedna drugu i čekale pomoć

Foto: Privatni album
1/2
21.09.2020.
u 15:19

Desetogodišnje Dona i Luna živjele su sretno dok njihova vlasnica nije završila u domu, a onda su postale višak. Da mogu govoriti, možda bi rekle tko ih je ostavio kao istrošeni komad namještaja. Rekle bi vjerojatno i da ne znaju zašto su ostavljene, ali ta se priča ionako vidi u njihovim očima, pa i u onima koje inače ne vide

U očima zakona njih dvije nisu živa bića, one su stvari, poput komada namještaja. Ne brine se zakon ni za njihove osjećaje, za njihovu ljubav, strepnju i strah. Osjećale su njih dvije cijelo jedno desetljeće da ih netko voli, da su nekome važne i da bez njih ne može. I jednako tako vraćale svu tu ljubav i brigu.

Znale su da se nešto događa kad su nakon 10 godina života uz svoju staru vlasnicu ostale same. I znale su da neće biti dobro kad je ona otišla iz kuće i nije se vratila. Završila je u domu, a njih dvije ostale su i bez doma, jer mjesta za njih u kući u kojoj su odrasle nije bilo. Ostavljene su baš poput komada namještaja ili starog hladnjaka koji odbace kad odsluži svoje. Dona i Luna pronađene su u šumi, same, prestrašene, stisnute jedna uz drugu. Jer samo jedna drugu još imaju. U toj šumi ostavili su ih oni koji su možda njihovoj vlasnici i obećali da će se brinuti o njima, nakon što preuzmu sve ostalo što je imala. Ali ovako je bilo jednostavnije, jer Dona i Luna ne znaju govoriti i ne mogu potvrditi tko ih je ostavio. Da mogu pričati, sigurno bi rekle i da ne znaju zašto su ostavljene, ali ta se priča ionako vidi u njihovim očima. I u onima koje inače ne vide. Dobri ljudi otvorili su vrata svog doma i pružili im barem malo sigurnosti, privremeni dom barem nakratko.

Foto: Privatni album

 

– Prema procjeni veterinara, Dona i Luna imaju oko 10 godina. Na imena se baš i ne odazivaju, ali su jako povezane i za njih tražimo dom u kojem će ostati zajedno. Ne možemo ih nikako razdvajati – kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila Prijatelji Čakovec koja se trenutačno brine za kujice. Pomalo se privikavaju na prostor u koji su stigle, na nepoznate ljude i ostale životinje koje su ih dočekale. Nježne su i još dosta uplašene, ali izuzetno drage. I malene rastom, gotovo su kao štenci, teške tek pet kilograma svaka. Osim povezanosti, kaže A. Hampamer, još je jedan razlog zašto se ne mogu razdvajati. Siva kujica je slijepa i gotovo ništa ne čuje, razdvajanje bi bilo još jedan stres koji joj nakon svega što je doživjela ne želi i neće priuštiti. Poželite li ih udomiti i pružiti im život dostojan psa u godinama, možete se javiti na 099/48-00-640.

Brinete li se zbog njihovih godina, ne biste trebali. Stariji kućni ljubimci mogu pružiti još puno ljubavi i veselja svojim udomiteljima. Sve što trebaju znati već su odavno naučili, ne morate se brinuti da će nuždu obaviti u kući ili da će vam kao nestašno štene svojom igrom uništavati stvari u kući. Prošle su njihove lude godine, sve što im treba je lagana šetnja, hrana i puno ljubavi i nježnosti. I topli kutak u kojem će se sklupčati i spavati. Neka vas ne brine ni sljepoća kujice, jer slijepi pas izuzetno se dobro snalazi kad nauči gdje se što nalazi u prostoru. A u ovoj priči ima i podršku psa koji vidi i čuje i koji joj je zapravo vodič. Dona i Luna čekaju čovjeka koji će prihvatiti da su plahe i dati im vremena da se opuste, a one će mu nakon toga pokloniti svu svoju ljubav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije