Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pronađen povjesničar koji ide u vatikanske tajne arhive, istraživat će o papi Piu XII.

Dobio sam dopuštenje za ulazak u arhiv, a u središtu zanimanja odnosi su s Kraljevinom Jugoslavijom, no budući da projekt traje još četiri godine, nadam se da ću moći vidjeti dokumente vezane uz Drugi svjetski rat i nakon njega - rekao je dr. Kljai.
07. ožujka 2020. u 14:23 4 komentara 5473 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je otkriveno da ni Crkva ni država nikoga nisu poslali u vatikanske arhive, ipak se otkrilo da će jedan hrvatski povjesničar istraživati deklasificirane dokumente o papi Pia XII. nakon prošlotjednog otvaranja dijela Apostoskih arhiva Svete Stolice, koji se odnose na njegov pontifikat. Radi se o mladom doktoru povijesnih znanosti dr. sc. Stipi Kljaiću, koji je dosad u javnosti poznat po svojoj knjizi "Nikad više Jugoslavije", a koji u Tajni vatikanski arhiv odlazi na vlastitu inicijativu.

Papa Franjo pogled unutra U novoj knjizi papa Franjo tumači molitvu Vjerovanje

- Dobio sam dopuštenje za ulazak u arhiv, a u središtu zanimanja odnosi su s Kraljevinom Jugoslavijom, no budući da projekt traje još četiri godine, nadam se da ću moći vidjeti dokumente vezane uz Drugi svjetski rat i nakon njega - rekao je dr. Kljaić u HRT-ovoj emisiji "Zajedno u duhu".

- Uloga pape Pia XII. bila je enormna i impoznatna u spašavanju Židova u Drugom svjetskom ratu - rekao je dr. Kljaić, dodavši da je laž da je bio Hitlerov papa kako bi ga se kompromitiralo nakon rata.

- Dokumenti iz arhiva utvrdit će činjenice o Piu XII., a nama će biti zanimljiv odnos prema Stepincu i Titovu režimu, jer nakon 1945. Pio XII. postao je snaga koja se odupirala prodoru komunizma u Europu - rekao je Kljaić, dodavši da je papa držao Titov režim najopasniji u istočnom bloku.

\'30.05.2012. Zagreb - Hrvatsko katolicko sveuciliste, press konferencija o Danima hrvatskog katolickog sveucilista. Rektor Zeljko Tanjic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\' HKS Dolazi i vatikanski arhivar koji pod ključem ima povijest kršćanstva

Dr. sc. Stipe Kljaić rođen je 17. prosinca 1982. u Šibeniku. Srednju školu u Šibeniku pohađao od 1997. do 2001. godine. Godine 2001. upisao diplomski studij jednopredmetne povijesti na Filozofskom fakultetu na sveučilištu u Zagrebu, kojeg je završio u akademskoj godini 2006/07. s drugim najboljim prosjekom te godine na temu "Sol i ljudi na rano-novovjekovnom Jadranu".

Dobitnik fakultetske nagrade "Franjo Marković" Filozofskoga fakulteta 2007. za multi-disciplinirana istraživanja povijesti Ravnih Kotara. Od godine 2008. polaznik je poslijediplomskog studija "Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu" na istom fakultetu. Od travnja do listopada 2009. radio kao vanjski suradnik (istraživač) u na projektu "Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon II. svjetskog rata" pod pokroviteljstvom Državnog Odvjetništva RH i Hrvatskog Državnog Arhiva. Nakon toga kratko surađivao na projektu Instituta Ivo Pilar "Leksikon iseljeništva i manjina".

TESTIRAN ZBOG BOLESTI Papa Franjo nema koronavirus: Samo je 'malo izvan forme'

Od ožujka 2010. radi kao znanstveni novak na Hrvatskom institut za povijest. Godine 2015. doktorirao je na temi "Intelektualci i hrvatski nacionalizam" kod mentora prof. Ive Banca. Od 2016. godine radi na europskom projektu Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries, Courage Horizon 2020. Istraživački interes mu je hrvatska politička i intelektualna povijest 20. stoljeća, piše na njegovim internetskim stranicama.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • Avatar Ležeći Policajac
  Ležeći Policajac:

  Simpatičan mladić.

 • DjD:

  Zar ima povjesničara osim Jakovine i Klasića?

 • misho32:

  obzirom na sve što doživljavamo , vjerojatno je i to neka podvala , posebno ako su ga Vatikan i Papa odabrali.