Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na Moslavačkoj gori

Pronađen grob talijanske plemenitašice iz 16. stoljeća

Grob talijanske plemenitašice iz 16. stoljeća
Foto: Večernji list
1/2
19.12.2018.
u 13:37

Pronalazak groba Sofije Kaštelanović izazvao je veliko zanimanje znanstvene javnosti u Italiji zbog važnosti plemenitaške obitelji di Prata te doveo do suradnje hrvatskih i talijanskih znanstvenika

Nadgrobna ploča Sofije Kaštelanović rođ. Tulbertov di Prata, iz 16. stoljeća, predstavljena je u Muzeju Moslavine, kao dio stalnog postava ove ustanove. Riječ je o arheološkom pronalasku iz 2015. godine prilikom istraživanja crkve u sklopu ostataka pavlinskog samostana Blažene djevice Marice, odnosno lokaliteta Bela crkva na Moslavačkoj gori. Nakon konzervacije i obrade svoje mjesto je našla u Muzeju.

"Izuzetno je vrijedan pronalazak nadgrobne ploče Sofije Kaštelanović i njeni posmrtni ostaci. Iz tog smo pronalaska uspjeli otkriti priču ove plemenitašice i njene obitelji. Naime, ona je bila plemenitašica, posljednja u lozi talijanske obitelji di Prata koja je posljednje godine svog života proživjela u pavlinskom samostanu na Moslavačkoj gori. Bila je to rijetka privilegija i to svjedoči o njenoj velikoj moći i bogatstvu", rekla je dr. Sc. Tajana Pleše, voditeljica istraživanja lokaliteta Bela crkva i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda. Dodala je kako se ostaci pavlinskog samostana Blažene djevice Marije na Moslavačkoj gori među najočuvanijim nalazištima iz vremena Pavlina. 

Sačuvani su zidovi velike crkve, portal, glavni oltar i šest pomoćnih oltara, kao i dio podnih pločica. 

Pronalazak groba Sofije Kaštelanović izazvao je veliko zanimanje znanstvene javnosti u Italiji zbog važnosti plemenitaške obitelji di Prata te doveo do suradnje hrvatskih i talijanskih znanstvenika.

"Talijanski stručnjaci primijenili su najnovije metode te će uskoro biti rekonstruirano i lice Sofije Kaštelanović, rođene Tulbertov di Prata, a u konačnici će biti rekonstruirano i izgled kompletne njene figure", rekao je dr. sc. Mario Novak, antropolog koji je proučio posmrtne ostatke plemenitašice.

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije