Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice odgode

Promjene na čekanju, sud će odlučiti ima li zastare za Perkovića

josip perković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.12.2013.
u 11:31

Što se tiče teških ubojstava, znači samo da će ukidanje zastare nastupiti kasnije, a da će za Josipa Perkovića i ostale za koje je vrijedilo vremensko ograničenje sa 1. siječnja 2014. biti aktiviran europski uhidbeni nalog.

Dok je rasprava o ustavnim promjenama trajala 15 dana, MUP je radi transparentnosti rada i uključivanja zainteresirane javnosti u postupcima donošenja zakona i podzakonskih akata odredio da će javna rasprava o izgledu novih registarskih pločica trajati 30 dana. Ustavni sud u svojoj je odluci istaknuo da bi javna rasprava trebala trajati barem kao rasprava o zakonskim izmjenama, s tim da to ne isključuje mogućnost da po potrebi traje i dulje s obzirom na značenje temeljnog akta u državi. Produljenje rasprave bilo bi u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Kakve posljedice može izazvati eventualno produljenje rasprave o promjenama Ustava? Većina ustavnih izmjena nije vezana za neki rok. Nastupe li ustavne promjene na snagu 15. siječnja 2014. ili kasnije umjesto do 1. siječnja, s obzirom na sadržaj usvojenog Nacrta promjena Ustava, to može biti od utjecaja samo u odnosu na aktualni referendum i na teška ubojstva za koja je nastupila zastara.

Što se tiče referenduma o ćirilici, ništa bitno se ne mijenja jer se ionako po tumačenju stručnjaka primjenjuju važeće odredbe vezano za referendumsku proceduru, a i ponuđene izmjene u tom smislu ne donose ništa bitno novo u odnosu na to da je jedino Ustavni sud adresa kojoj se Sabor obraća radi iniciranja ocjene ustavnosti referenduma o ćirilici. Ustavne izmjene proceduralno, a ni suštinski, ništa ne mijenjaju.

Da je tomu tako potvrdila nam je i ustavnopravna stručnjakinja prof. dr. sc. Sanja Barić: “Nema nikakvog ustavnopravnog opravdanog razloga da se žuri s izmjenama Ustava, već, štoviše, da javnu raspravu produljimo kako bi se donijele kvalitetne izmjene Ustava.”

Što se tiče teških ubojstava, znači samo da će ukidanje zastare nastupiti kasnije, a da će za Josipa Perkovića i ostale za koje je vrijedilo vremensko ograničenje sa 1. siječnja 2014. biti aktiviran europski uhidbeni nalog. Nalozi bi trebali doći do sudova koji će odlučivati o izručenju Perkovića i ostalih, pa i o tomu je li nastupila zastara, sve dok se ne izmijeni Ustav.

>>'Ako razgovori ne urode plodom, matematika je jednostavna'

>>Josipović: HDSSB me nasmijao, smije im se i cijela država

Komentara 7

DU
Deleted user
12:37 18.12.2013.

Izmjene Ustava treba blokirati tako dugo dok se Perkovića ne izruči Njemačkoj gdje je optužen za ubojstvo i organizacju i poticanje na ubojstvo. Osim toga, zastara na koji se pozivaju svi oni koji udbaškog zločinca žele spasiti od ruke pravde prešućuju jednu birtu činjenicu. EUN poslala je Njemačka. U njemačkom zakonu ubojstvo nikad ne zastarjeva. Dakle što to može biti upitno osim nastojanja vladajućih prevariti gotovo cijeli civilizirani svijet? Također postavlja mi se pitanje zašto bi baš izmjene Ustava morale biti izglasane do kraja ove godine? Zato što je milanović to tako odredio?

ER
EUGEN ROMMEL 2
13:28 18.12.2013.

još malo i ode perković u Njemačku!!!!! Jedva čekam!!!!!!!

ZG
zorbas.grk
12:48 18.12.2013.

je zastara će biti na nobilov način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije