Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život u tuđem tijelu

'Promjena spola čini mi se kao san iz kojeg se nikako ne budim'

svaki dan dobar dan
Facebook/svakidandobardan
25.11.2013.
u 19:20

U emisiji HRT-a "Svaki dan dobar dan: Promjena spola - život u tuđem tijelu" voditelja Bruna Šimleše mogle su se čuti priče o promjeni spola iz prve ruke

Saša Iris Pavan rođena je kao dečko i cijeli život osjećala je kao da se ne nalazi svom tijelu.

- To mi je jedno od prvih sjećanja, kada sam imala tri godine. Osjećala sam odbojnost prema svom fizičkom tijelu - ispričala je ova mlada djevojka u emisiji HRT-a "Svaki dan dobar dan: Promjena spola - život u tuđem tijelu" voditelja Bruna Šimleše.

Odabrala je život, kaže.

- Imala sam izbor, ne živjeti ili živjeti onako kako ja želim - kaže Saša.

Još uvijek nije napravila operaciju spola, no nalazi se pod hormonskom terapijom.

Jedan od razloga što zašto još nije otišla "pod nož" je i sama cijena operacije, koja se u prosjeku kreće oko 20.000 eura.

No, svaka je promjena spola priča za sebe, emotivna i strašna priča, kaže dr. Miroslav Đorđević, urolog koji od 1992 godine sudjeluje u timu koji u Beogradu obavlja operacije spola.

- Agonija je živjeti desetljećima u tijelu koje ne možete prihvatiti. Ne smije se čekati dugo jer posljedice mogu biti fatalne - upozorava dr. Đorđević.

Osim Saše Iris Pavan, u emsiji je sudjelovao i Marko, student 6. godine medicine, koji je odlučio sakriti identitet.

- Imam sreću da su moju promjenu podržali obitelj, prijatelji i kolege, no mislim da je bolje da se što manje zna tko sam zbog moguće stigmatizacije - rekao je Marko, dodavši kako konačno može disati punim plućima te mu se promjena spola čini kao san iz kojeg se nikako ne budi.

Osobe koje mijenjaju spol u našem su društvu još uvijek diskriminirane. Kao što je upozorio dr. Đorđević, takve su osobe sklonije suicidalnim mislima zbog neprihvaćanja, što je potvrdila i klinička psihologinja Iva Žegura.

>>Gotovo 200 Hrvata zarobljeno: Promjena spola i bez operacije

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
07:54 26.11.2013.

tim ljudima treba pomoći jer... svi smo mi ZA pomoć

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
20:15 25.11.2013.

Sad će se naći neki pametnjaković koji će povezati referendum i ovakve slučajeve. Zaista mi je žao ovakvih ljudi s kojima se priroda okrutno poigrala i da se mene pita ja bih im omogućio plaćanje bar pola operacije.

DU
Deleted user
09:38 26.11.2013.

Ovoje je odvratna propaganda tzv. gender-ideologije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije