Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite

Promijenio vam se zvuk motora na automobilu? To ne biste trebali zanemariti

Kvar na automobilu
Slavko Midzor/PIXSELL
01.10.2023.
u 10:35

Zvuk motora automobila može mnogo toga najaviti pa je dobro pratiti njegov rad i signale koje šalje.

Po zvukovima motora možete odrediti njima ćete odrediti generalno stanje i tako ćete reagirati na vrijeme. Najbolje je odmah zvati servis. Pojave li  se upozorenja na instrumentnoj ploči, odnosno uključe li se kontrolne lampice, obavezno koristite priručnik za vozilo i provjerite o kojem se problemu radi, a nakon toga kontaktirajte servisere, javlja HAK.

Ima više potencijalnih problema kod promjena rada motora. 

Motor kao da radi s pola snage 

Možda je žuta lampica koja najavljuje kraj isporuke goriva dogorjela ili, jednostavnije, možda ste ostali bez benzina.

Promjene u ritmu rada motora i gubitak snage

Moguće da imate problema sa sustavom paljenja kod benzinskog motora i trebali biste što prije kontaktirati servis i prijaviti o čemu se radi. Vrlo često treperi i lampica za nadzor ispušnih plinova (žute boje). Nije preporučljivo voziti takav automobil.

Snažni udarci u motoru

To nikako nije dobar znak, a uzrok bi mogao biti manjak ulja u motoru koji je vjerojatno nastao ozbiljnijom mehaničkom neispravnošću. Stanite s vozilom na ravnoj podlozi i provjerite razinu ulja. Ako je ona ispod minimuma naznačenog indikatorom na kontrolnoj šipki, nadolijte ulje. Međutim, to je kratkoročno rješenje. Ako ste prisiljeni voziti i nemate drugu mogućnost, nastavite, ali bilo bi najbolje da su se vozilo preveze u servis.

Nekontrolirani rast okretaja motora

Problem bi mogla biti spojka, a to bi moglo značiti da je treba zamijeniti. Pripremite se na desetak tisuća kuna (i više) izdataka za saniranje ovog ozbiljnog kvara. 

Motor se ne želi pokrenuti

Ovaj zvuk je najlakše čuti jer ga karakterizira zvuk tišine, kao u pjesmi Simona i Garfunkela. U tom slučaju velika je vjerojatnost da u akumulatoru nema struje.

Gromoviti zvuk

Može biti izazvano pucanjem hrđavih ispušnih cijevi koje nisu na vrijeme zamijenjene. Takvo vozilo trebalo bi hitno odvesti na servis.

Kratko lupanje i brzo gašenje

Kratka lupa motora popraćena brzim gašenjem motora može biti povezana s neredovitim održavanjem remenskog sustava koji je dotrajao. Pazite, nisu uvijek prijeđeni kilometri uvjet za zamjenu remenja nego i starost remenja, a sami dijelovi koštaju oko 5 posto od ukupne cijene, odnosno štete koja bi mogla nastati na motoru.

VEZANI ČLANCI 

Zviždanje motora

Kod dizelskih motora može upućivati na kvar ležajeva turbo punjača. Ovaj kvar još je popraćen gustim dimljenjem na ispušnoj cijevi, gubitkom snage motora, naglim trošenjem ulja, a čest uzročnik je neredovito mijenjanje motornog ulja. Također, mogući su i manji kvarovi.

Nije uvijek problem u neispravnosti motora

Ako zvuk nastaje prilikom kretanja vozila mogu biti problemi u transmisiji, ovjesu ili kočnicama. Ponekad zvukovi mogu biti zastrašujući, kao na primjer jako struganje, a izvor buke može biti zaglavljivanje kamenčića između diska i lima. U tom slučaju možda ima pomoći, pokušajte kratko naprijed nazad pokretati vozilo jer tako se nekad kamenčić uspijeva izbaciti iz kotača. Ako ova metoda ne uspije, trebat će pozvati terenskog tehničara ili prevesti vozilo u servis da serviser skine kotač i pregleda izvor problema.

Bilo koja promjena u zvuku motora zaslužuju pažnju i zaustavljanje vozila na sigurno mjesto koje ne smeta prometu te kontaktiranje stručnog osoblja, preporukuje HAK. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije